НМУ запрошує студентів на нову спеціальність з лабораторної медицини

08.05.2023

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця запрошує до бакалаврату, магістратури й інтернатури за спеціальністю 224 «Технології медичної діагностики та лікування» галузі знань 22 «Охорона здоров’я».

З 2023 року НМУ імені О.О. Богомольця проводить повний цикл навчання на лікаря лабораторної медицини. Освітньо-професійні програми (далі – ОПП) зі спеціальності 224 «Технології медичної діагностики та лікування» розробили експерти в галузі лабораторної медицини НМУ. Гарантами ОПП є співробітниці кафедри сучасних технологій медичної діагностики та лікування: для бакалаврів – доцентка кафедри Ірина Танасійчук, а для магістрів – завідуюча кафедрою, професорка Лариса Натрус.

Згідно зі стандартами спеціальності 224, після 4-х річного навчання на бакалавраті, що супроводжується блоками виробничої практики та складанням «Крок» і практично-орієнтованого іспиту, студенти отримують спеціалізацію «Лабораторна діагностика». Основними напрямками підготовки є: клінічна лабораторна діагностика, мікробіологія, вірусологія та імунологія, гігієна та екологія й основи системи комплексного управління якістю роботи медичної лабораторії.

Відповідна підготовка дозволяє бакалаврам працювати в галузі на посадах: лаборант клініко-діагностичної лабораторії, лаборант (медицина) в медичних лабораторіях усіх напрямків (бактеріології, імунології, санітарно-гігієнічної, судово-медичної тощо). Варто зазначити, що сьогодні галузь лабораторної медицини має суттєвий дефіцит таких фахівців, тому роботодавці пропонують доволі привабливі умови працевлаштування.

Якщо бакалавр технологій медичної діагностики та лікування вирішив продовжувати навчання і має на меті стати лікарем, він може поступати до магістратури за цією ж спеціальністю. Враховуючі, що це «регульована спеціальність», до магістратури мають право поступати лише особи, які мають ступінь бакалавру за 224 спеціальністю.

Для підготовки магістра ОПП, тривалістю 1,5 роки, передбачає змістовно насичену підготовку, спрямовану на отримання професійних компетенцій лікаря-лаборанта. На тлі поглибленого вивчення напрямків за лабораторними спеціальностями, заняття відбуваються у спеціалізованих лабораторіях, але значний час також приділяється менеджменту, медичному праву та системі управління якості лабораторних досліджень.

По завершенню навчання, магістр технологій медичної діагностики та лікування отримує професійну кваліфікацію лікар-лаборант. Варто звернути увагу, що за діючим стандартом галузі знань 22 «Охорони здоров’я», спрямованим на підготовку лікаря-лаборанта, навчання відбувається швидше – для фахових молодших бакалаврів передбачене скорочення програми підготовки (з 240 до 120 кредитів). Також важливим моментом є те, що для роботи у практичній медичній сфері необхідно пройти навчання в інтернатурі саме лабораторного напрямку.

Традиційно, Університет комплексно підходить до освітнього процесу, тому у магістрів 224 спеціальності є можливість з 1 квітня піти до інтернатури за програмою «Лабораторна діагностика, мікробіологія, вірусологія». Особливість полягає в тому, що інтерн за 1,5 роки навчання й успішного складання іспиту «Крок» набуває відразу 2 спеціалізації: «Клінічна лабораторна діагностика» та «Мікробіологія та вірусологія». Лікарі цих спеціальностей можуть працювати на посадах: лікаря-лаборанта в клініко-діагностичній лабораторії й у лабораторіях мікробіологічного профілю: лікаря-бактеріолога, лікаря-вірусолога та лікаря-мікробіолога-вірусолога, що складає понад 70% усіх посад у медичних лабораторіях.

НМУ імені О.О. Богомольця має значний потенціал потужностей теоретичних і клінічних кафедр, дослідних установ і лабораторій. А наявність клініко-діагностичної лабораторії та клінічних підрозділів Університетської клініки, Науково-дослідного інституту експериментальної та клінічної медицини, а також партнерство із потужними мережевими лабораторіями, що розвинуто на кафедрі сучасних технологій медичної діагностики та лікування, створює необхідні можливості для підготовки високопрофесійних кадрів лабораторної галузі, навіть у скороченому форматі.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри сучасних технологій медичної діагностики та лікування