ДО ВСЕСВІТНЬОГО ТИЖНЯ ГЛАУКОМИ (WORLD GLAUCOMA WEEK 2015)

16.03.2015

Глаукома – є більшою мірою соціальною проблемою. Серед захворювань, що призводять до сліпоти, найпідступнішим є глаукома. Сліпота настає непомітно, поступово, безболісно (у більшості випадків). Саме це пояснює той факт, що пацієнти звертаються до лікаря, коли вже надто пізно, і повернути, або зберегти зір стає неможливим. 

       У сучасній офтальмології термін «глаукома» об’єднує групу захворювань, які мають різне походження, але – спільні симптоми: підвищення внутрішньо очного тиску (ВОТ), звуження поля зору, розвиток атрофії зорового нерва. Боротися з нею потрібно лише об´єднавши зусилля усієї громади – пацієнтів, спеціалістів, держави, міжнародних організацій. Враховуючи медичну, соціально-економічну значимість глаукоми, в 2008 році вперше на підтримку ініціативи Всесвітньої Глаукомної Асоціації (WGA) та Всесвітньої Асоціації пацієнтів, що мають глаукому (WGPA), було оголошено День боротьби зі сліпотою внаслідок глаукоми, а з 2011 року запроваджено Тиждень глаукоми (World Glaucoma Week), заходи в рамках якого проводяться у більшості країн світу. 

          Цю ініціативу підтримала й Україна. Цього року з 9 по 15 березня в усіх регіонах згідно з листом МОЗ України було проведено низку заходів: лекції для пацієнтів, скринінг на глаукому, виступи фахівців-офтальмологів у засобах масової інформації.
          Зокрема в Києві відбулися наступні заходи:
Проведено лекції про глаукому для пацієнтів:

  •     10 та 11 березня 2015 р. в актовій залі адмінкорпусу "ЦМХО" за адресою проспект Комарова 3. Тематична лекція «ГЛАУКОМА» для сімейних лікарів – головний офтальмолог ДОЗ м.Києва, доцент кафедри офтальмології НМУ імені О.Богомольця Олена Іванівна Куриліна. 
  • 11 березня 2015р.: в аудиторії корп.6 Олександрівської лікарні  – лектор, головний офтальмолог ДОЗ м.Києва, доцент кафедри офтальмології НМУ імені О.Богомольця Олена Іванівна Куриліна; в аудиторії медичного коледжу МКЛ №1 – лектор Наталія Миколаївна Веселовська.
  • 12 березня 2015 р.: у поліклініці №1 Дніпровського району по вул. Петра Запорожця, 26 – лектор Наталя  Евгеніївна Желнарук; у поліклініці №2 Голосіївського району по вул. Якубовского, 6 – лектор  Лариса Аркадіївна Беспалько.   

            14 березня 2015 р. на підтримку тижня глаукоми за ініціативи МОЗ України НМУ імені О.О.Богомольця було проведено акцію «Відкрий очі на глаукому» в ТЦ Ашан Петрівка та в ТЦ Ашан Біличі, яка включала інформування населення щодо глаукоми, її діагностики та лікування, вимірювання всім бажаючим очного тиску, проведення тесту Амслера, мініконсультації.
            За результатами акції, безкоштовно обстежено понад 400 громадян, яким, роздано інформаційні брошури. Пацієнтам, у яких виявили підвищений очний тиск,  було надано кваліфіковані рекомендації та направлено на подальше обстеження та лікування.
              В акції взяли участь фахівці районних поліклінік, тому було можливо виміряти очний тиск в усіх бажаючих. Інформацію про глаукому та заходи, які провели фахівці, було широко висвітлено в ЗМІ та соцмережах. Зокрема в середу 11 березня 2015 р. на базі Олександрівської клінічної лікарні відбулася прес-конференція провідних фахівців МОЗ Україні, ДОЗ м. Києва, кафедри офтальмології Національного медичного університету імені О.О.Богомольця. 
Про цю подію у своїх випусках новин повідомляли канали «1+1» та «Гамма».

ЦІКАВІ ЦИФРИ:

Протягом року в Україні на кожні 100 тис. населення реєструється 8,5 тис. захворювань очей, в тому числі більше 3 тисячі захворювань виявляються вперше. Протягом останніх 5 років в Україні має місце суттєве погіршення ситуації з захворюваністю на основні інвалідизуючі хвороби ока: патологію рогівки, глаукому, відшарування сітківки, атрофію зорового нерва. В першу чергу  свідченням цього є чисельність диспансерної групи хворих з цією патологією. Чисельність диспансерної групи хворих на глаукому збільшилась на 13,7%. На сьогодні в структурі диспансерної групи 30,6% – хворі на глаукому.  Питома вага поширеності захворювання  на глаукому в загальній структурі складає 7,3%, вперше виявленої глаукоми 1,8% в структурі очних захворювань.
За 5 років  зростання показника поширеності глаукоми на 100 тис. дорослого населення складає 15%, показник захворюваності, тобто вперше виявлених хворих на 100 тис. дорослого населення знизився на 14%, показник чисельності диспансерної групи  в розрахунку на 100 тис. населення зріс на 13,3%.  Причиною цього є фактичне згортання долікарського профілактичного вимірювання очного тиску 
 Глаукома вперше за останні п’ять років має найменшу питому вагу в нозологічній структурі первинної інвалідності по зору – 15,4%, її інтенсивний показник по Україні складає 0,24 на 10 тис. дорослого населення. Незважаючи на зниження первинної інвалідності внаслідок глаукоми, показник сліпоти при цьому захворюванні найбільш високий серед інших класів хвороб.
Серед інвалідів внаслідок глаукоми найвищі показники сліпоти та слабкозорості:
I група – 36,7%
II група – 14,8% 
III група – 48,6% 

ПРО ГЛАУКОМУ:
Початок захворювання, як правило, безсимптомний. Однак, існує ряд симптомів, на які варто звернути увагу, та при їх наявності, терміново звернутись до лікаря, оскільки вони можуть свідчити про наявність глаукоми: "літаючі мушки" перед очима, райдужні кола навколо джерела світла при погляді на нього, затуманювання зору, часта зміна окулярів. 
Сліпота при глаукомі настає внаслідок загибелі зорового нерву (атрофії), основною причиною якої є підвищення внутрішньо очного тиску. Ось чому так важливо всім особам старше 40 років один раз на рік контролювати рівень внутрішньоочного тиску, а при наявності захворювання – частіше. А якщо у людини в роду були випадки глаукоми та є супутня судинна патологія – цукровий діабет, схильність до вазоспазмів, мігрені, були травми ока тощо – то вона безперечно відноситься до, так званої, групи ризику, та повинна бути під пильним наглядом лікаря-офтальмолога. 
Діагностика глаукоми не завершується вимірюванням ВОТ. Для встановлення діагнозу необхідно перевірити зір, поле зору (на початку захворювання, або лише при підозрі на нього – комп'ютерними методами), стан зорового нерва (традиційним оглядом – офтальмоскопією та комп'ютерними методами), виміряти рівень тиску в оці. При необхідності лікар запропонує ще додаткові методи обстеження, які допоможуть своєчасно встановити діагноз. 
Хоча глаукома і відноситься до прогресуючих захворювань, раннє її виявлення та своєчасне лікування дозволяє зберегти зір протягом тривалого часу. Раннє виявлення захворювання, адекватне лікування та чітке дотримання рекомендацій лікаря – складові успіху в боротьбі з цим підступним захворюванням. Лікувати глаукому можна як медикаментозними засобами (краплі, уколи, таблетки), так і лазером та хірургічними методами. Однак, існує небезпека, яка криється в тому, що в разі нормалізації ВОТ, пацієнти самостійно призупиняють застосування рекомендованих препаратів, змінюють режим лікування. А це приводить до ще більшого прогресування глаукоми та прискорення зниження зору. 

 

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця