Кафедрі філософії, біоетики та історії медицини – 15 років

20.12.2023

Від самого початку існування медичного факультету в Університеті Святого Володимира студентам викладали курси філософських дисциплін. На той час викладання філософії, логіки, психології, історії філософії, моральної філософії з природним правом тощо забезпечувала загальноуніверситетська кафедра філософії. Наразі кафедра забезпечує викладання 5 нормативних, 8 варіативних та 25 елективних курсів.

Згодом після реорганізації 1920-1921 рр. і початку функціонування Київського медичного інституту серед новоутворених кафедр КМІ була і кафедра марксизму-ленінізму (1925 рік) з курсами політекономії, історії соціалізму, диктатури пролетаріату, діалектичного та історичного матеріалізму. У 1956-1957 рр. кафедра марксизму-ленінізму була трансформована у три самостійні кафедри, серед яких була й кафедра діалектичного та історичного матеріалізму, що пізніше стала кафедрою марксистсько-ленінської філософії. Історична назва «кафедра філософії» була повернута наказом №128 по КМІ від 11 липня 1990 року.

У різні роки завідувачами кафедри були доцент Л.В. Гаркуша (1956-1962 рр.), доктор філософських наук, професор Є.Г. Федоренко (1963-1968 рр.), у 1969-1973 рр. обов’язки завідувача кафедри виконував доцент Г.А. Рубцов.

Із 1973 по 2008 р. кафедру філософії очолював доктор філософських наук, професор Микола Попов. Він – відомий філософ, автор понад 280 праць, в тому числі 5 підручників і посібників, 12 наукових монографій.

За більше ніж 30 років незалежності України професорсько-викладацький склад кафедри філософії докорінно змінив усі навчальні програми з філософських дисциплін. На основі розробленої типової програми з філософії для студентів-медиків у 1994 році кафедра вперше видала навчальний посібник з філософії українською мовою, за яким займалися чи не усі медичні ЗВО України. У 1999 році підручник «Філософія» для студентів вищих медичних навчальних закладів України одержав нагороду Ярослава Мудрого Академії наук вищої школи України. На основі нової типової програми з філософії (2000 рік) був опублікований підручник із філософії для студентів-медиків з грифом МОЗ України (2005 рік).

У 1991 році у КМІ була створена багатопрофільна кафедра соціології, яку очолив професор Н. Пасько. Із 2000 року завідувачем кафедри був доцент І. Сахарчук, а у 2003-2008 рр. – професор Володимир Ляхоцький. Важливе значення у роботі багатопрофільної кафедри мали зміни змісту предметів суспільних наук та форм їх використання, зокрема, науково-методичне забезпечення та впровадження таких нових нормативних дисциплін як «Історія України», «Основи економічної теорії», «Політологія», «Основи конституційного права України» тощо. Вагомою заслугою колективу кафедри було впровадження в систему вищої медичної освіти України нормативного курсу «Соціологія», а з 2005 року – «Соціологія та медична соціологія», проведення прикладних соціологічних досліджень у НМУ.

У 2008 році на базі кафедр філософії та соціології рішенням Вченої Ради НМУ було створено кафедру філософії та соціології. З серпня 2008 року кафедру філософії та соціології НМУ очолює докторка філософських наук, професорка Ірина Васильєва.

Професорсько-викладацький колектив новоствореної кафедри підготував нові типові програми з філософії та інших філософських дисциплін («Логіка. Формальна логіка», «Етичні проблеми в медицині», «Теорія пізнання та медицина» тощо) для студентів медичних, стоматологічних і медико-психологічних факультетів за кредитно-модульною та кредитно-трансферною системами, які були обговорені та затверджені на нарадах завідувачів кафедр (курсів) філософії медичних і фармацевтичних ЗВО України.

Один із пріоритетних напрямів навчально-методичної і виховної роботи в НМУ забезпечення безперервної гуманітарної освіти, зокрема етичної, розвиток духовності студентів-медиків. Реалізації цих завдань значною мірою сприяє впровадження у навчальному плані НМУ дисциплін за вільним вибором студентів соціально-гуманітарного спрямування з 1-го по 5-й курси.

Оптимізації навчально-методичного та виховного процесу та інших напрямів роботи в Університеті сприяло й створення соціологічної групи на базі кафедри філософії та соціології (2008 р.). Зокрема, щорічно проводиться анонімне анкетування студентів, випускників, інтернів, аспірантів, професорсько-викладацького складу, стейкхолдерів щодо якості викладання дисциплін та якості освіти, які надаються кафедрами НМУ в цілому. Значна увага приділяється запобіганню корупції, булінгу, харасменту, а також дотриманню академічної доброчесності. Результати анонімного анкетування постійно обговорюються на засіданнях Вченої ради НМУ, враховуються керівництвом Університету для забезпечення удосконалення системи аналізу та прийняття відповідних управлінських рішень.

У 2018 році на базі кафедри філософії та соціології рішенням Вченої ради НМУ імені О.О. Богомольця було створено кафедру філософії, біоетики та історії медицини, внаслідок чого кафедра стала опорною не тільки з дисципліни «Філософія», а й з дисципліни «Історія медицини» для медичних ЗВО України. Наразі кафедра, крім викладання нормативних навчальних дисциплін «Філософія, етика», «Філософія, медична етика», «Історія України та української культури», забезпечує викладання понад 30 дисциплін за вибором здобувачів вищої освіти, серед яких «Антикорупція та доброчесність» (впроваджена у 2023 році, за участю у пілотному проєкті Офісом доброчесності НАЗК України).

Розширюються зв’язки кафедри не тільки з провідними вітчизняними установами (філософський факультет КНУ імені Тараса Шевченка, Інститут філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, Національний авіаційний університет тощо), а й зарубіжними науковими інституціями та ЗВО. У 2018 році під егідою МОЗ України кафедра започаткувала проведення щорічної міжнародної науково-практичної конференції (11-12 червня), присвяченої пам’яті випускника медичного факультету Університету Святого Володимира, видатного лікаря-хірурга св. Луки (В.Ф. Войно-Ясенецького). У проведенні та організації кафедра співпрацює з Центром розвитку особистості «Humanus» (Болгарія), Інститутом соціальної медицини та медичної етики медичного факультету Університету імені Коменського в Братиславі (Словаччина), професорсько-викладацьким складом Карлового Університету (Чехія).

Значна увага на кафедрі приділяється науково-дослідній роботі, підвищенню рівня наукової компетентності викладачів. За роки існування кафедри було захищено 4 докторських, 7 кандидатських дисертацій співробітниками та пошукачами кафедри, опубліковано 36 монографій. І у планах на майбутнє не зупинятися на досягнутому.

Докладно про кафедру

За матеріалами газети «Медичні кадри»