ЗАВІДУВАЧ КАФЕДРИ АНЕСТЕЗІОЛОГІЇ ТА ІНТЕНСИВНОЇ ТЕРАПІЇ, ПРОФЕСОР С.О. ДУБРОВ ВЗЯВ УЧАСТЬ У ТРЕТЬОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ ФОРУМІ З ОЦІНКИ ТЕХНОЛОГІЙ

21.09.2021

Завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії, доктор медичних наук, професор, президент Асоціації анестезіологів України С.О. Дубров взяв участь у  Третьому Національному форумі з оцінки технологій, який походив у Києві з 16 по 17 вересня 2021 року.

Конгрес організовано Міністерством охорони здоров’я України за підтримки проєкту міжнародної технічної допомоги «Безпечні та доступні ліки для українців» (Safe, Affordable and Efficient Medicines – SAFEMed), що впроваджується в Україні за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку. Олександр Сергійович взяв участь у панельній дискусії “Від законодавчої бази до практики: як покращити прийняття рішень на основі фактів на політичному та клінічному рівнях“.

Разом із ним це питання обговорювали: заступник департаменту ОМТ ДП «Державний Експертний Центр МОЗ України», державний експерт експертної групи з питань розвитку медичних послуг Євгеній Гончар, голова відділу клінічного аудиту та методології Департаменту моніторингу НСЗУ Олена Ковальова, голова Ради Громадської спілки «Орфанні захворювання» Тетяна Кулеша та віце-президент ГО «Афіна. Жінки проти раку» Вікторія Романюк.

Оцінка медичних технологій – це науковий підхід визначення, які лікарські засоби і медичні послуги доцільно фінансувати та закуповувати державою за кошти платників податків. Рекомендації оцінки медичних технологій формуються у процесі науково обґрунтованого прийняття рішень щодо медичних технологій для забезпечення найкращого використання ресурсів.

В усьому світі оцінку медичних технологій вважають найкращим інструментом для розгляду існуючих та нових медичних технологій, щоб визначити всі послуги в системі охорони здоров’я, що фінансуватимуться за державні кошти. Форум відзначився практичною частиною роботи у малих групах за участю представників різних зацікавлених сторін щодо стратегічних та пріоритетних напрямків забезпечення ефективної та прозорої роботи незалежної інституції з ОМТ, визначення ключових завдань, поточних законодавчих та регуляторних актів, оцінки ризиків під час впровадження ОМТ в Україні. Продуктивна та конструктивна дискусія учасників форуму стала платформою для розробки дорожньої карти розвитку ОМТ як інструменту для прийняття рішень у системі охорони здоров’я.

 

Прес-центр