ВІТАЄМО З МІЖНАРОДНИМ ДНЕМ СТУДЕНТА!

17.11.2020

Історія цього свята не така весела, як саме свято. 28 жовтня 1939 року, в окупованій фашистами Чехословаччині, празькі студенти та їхні викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відсвяткувати річницю створення Чехословацької республіки. Окупанти розігнали демонстрацію, при цьому був розстріляний студент медичного факультету Ян Оплєтал.

Похорон Яна Оплєтала 15 листопада 1939 року знову перетворився на акцію протесту. Десятки демонстрантів було заарештовано. Рано-вранці 17 листопада гестапівці та есесівці оточили студентські гуртожитки і заарештували та відправили до концтабору Заксенхаузен понад 1200 студентів. Дев’ятьох студентів та активістів стратили в стінах в’язниці. За наказом Гітлера до кінця війни було закрито всі чеські вищі заклади освіти. 17 листопада 1946 року в Празі відбувся Всесвітній конгрес студентів, де було вшановано пам`ять жертв нацистського режиму, загиблих чеських студентів-патріотів і прийнято рішення про відзначення 17 листопада Міжнародного дня студента. В Україні 17 листопада почали відзначати з 1999 року згідно з Указом Глави держави. Неофіційним Днем студента вважається також 25 січня — Тетянин день (день Святої Тетяни, покровительки студентів). Тож ми завжди відзначаємо День студента як 17 листопада, так і 25 січня.

Цього року Міжнародний день студента через карантинні обмеження буде позбавлений гучних святкувань, але карантин — не привід засмучуватися. Роки студентства – найкращий період у житті молодої людини, радійте і веселіться. Згадайте гімн студентства світу Гаудеамус (Gaudeamus), що у перекладі з латинської мови означає «Веселімось»!

Зі святом вас, дорогі наші студенти! Бажаємо вам терпіння і працьовитості, щоб знання давалися вам легко і ви змогли реалізувати себе в подальшому професійному житті! Нехай ваш студентський запал ніколи не згасає, а студентські друзі назавжди зберігають вірність! Щастя, здоров’я, наснаги, справдження мрій і сподівань!

 

Прес-центр