ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ НАУКОВОГО ГУРТКА КАФЕДРИ ЗАГАЛЬНОЇ ТА МЕДИЧНОЇ ПСИХОЛОГІЇ

23.02.2021

Проблеми взаємин батьків і дітей привертають до себе увагу багатьох спеціалістів, у тому числі й психологів. Сьогодні, в наш неспокійний, насичений стресорами, час, вони є вкрай актуальними. Хвиля самогубств серед підлітків, їхнє тотальне занурення у соціальні мережі, – сигналізують про брак спілкування батьків із їхніми дітьми. Відомо, що найбільшу кількість самогубств чинять діти віком до 14 років! Сам суїцид – це крик про допомогу, коли іншими засобами дитина не може достукатися до батьків, до оточуючих, однолітків. Якщо підліток не відвертий, значить, його не привчили до того, що батьки цікавляться його проблемами, настроєм, бажаннями.

Дослідження асиметрії мозку в діаді «мати-дитина» у рамках теорії прихильності є необхідними та актуальними. У більшості випадків діти є відображенням своїх батьків. Новий погляд на таке «віддзеркалення» із обґрунтуванням функціональної асиметрії мозку було представлено кандидатом психологічних наук, викладачкою кафедри загальної та диференціальної психології ЮУППУ ім. К.Д.Ушінського, психотерапевтом Української спілки психотерапевтів С.В.Григор’євою на засіданні наукового гуртка кафедри загальної та медичної психології. «Спостерігаючи на практиці, що збіг або розбіжність параметрів асиметрії мозкових структур учасників взаємодії є важливим фактором у взаєморозумінні між людьми, ми зацікавилися, чи може це впливати на «нормальну» сімейну прихильність матері і дитини, і вирішили досліджувати це через фізіологічні показники. Нас цікавило, чи існує зв’язок між параметрами асиметрії мозкових структур в діаді «мати-дитина», і як розподіляються ці параметри (латеральність) в парі» – наголосила Світлана Вікторівна.

За результатами проведеного дослідження на глибокому анатомічному рівні в парі «мати-дитина» формуються співвіднесені функціонування спеціальних мозкових структур, що несуть в собі системоутворюючі взаємодії. Основною функцією системи «мати-дитина» є створення балансу у взаємодії один з одним і з навколишнім середовищем. Як будуть проявлятися взаємини в парі, у вигляді балансу або конфлікту, буде залежати від того, наскільки зрілою особистістю є мама, наскільки вона здатна сприймати кардинально інший спосіб взаємодії зі світом її дитини. У психологічній термінології збалансовані відносини описуються як «нормальна» прихильність.

Переглянути запис засідання можна за посиланням:

https://www.facebook.com/watch/live/?v=438306867615789&ref=watch_permalink ,

а за професійною консультацією звернутися до спеціалістів кафедри загальної та медичної психології.

 

Прес-центр за матеріалами кафедри загальної та медичної психології