В РАМКАХ ПРОВЕДЕННЯ ТИЖНЯ ПРАВА, В УНІВЕРСИТЕТІ ВІДБУВСЯ ЛЕКТОРІЙ

14.12.2017

З 8 по 14 грудня 2017 року в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця проходив лекторій до Всеукраїнського тижня права.

З вітальним словом до учасників звернувся завідувач кафедри судової медицини і медичного права, професор Борис Михайличенко. Він провів для присутніх Всеукраїнський урок «Права людини» під час якого розповів про основні засади Загальної декларації прав людини. Під час заходів обговорювалися питання реалізації та захисту прав людей. Відповідно до статей декларації, всі люди народжуються вільними і рівними у своїх правах. Вони наділені розумом і совістю і повинні діяти у відношенні один до одного в дусі братерства (ст. 1).

В рамках проведення заходів тижня права відбулися лекції на теми: «Забезпечення та захист прав і свобод учасників медичних правовідносин» (ст. викладач Берзіна А.Б.); «Відносини «лікар-пацієнт»: проблемні питання (викладач – Ковалевська Є.В.); «Порушення прав пацієнта в медицині» (асистент Федорова О.А.); «Порушення прав пацієнта в стоматології» (лікар-інтерн Федорова А.); «Професійно-посадові порушення медичних працівників (професор Бабкіна О.П.). Також судові експерти розглядали тему «Права людини і судова реформа».

Про особливості трудового законодавства щодо молодих працівників, права та відповідальність інтернів розповів старший викладач кафедри судової медицини та медичного права Хміль І. Ю. Асистент Ергард Н.М. ознайомила студентів з переліком дій при знаходженні у відділку поліції. Під час лекторію порушувалися проблеми сімейного насильства, питання прав літніх людей у сім’ї, проблеми самогубства в реальному та кіберпросторі. Лекції проводили: Задорожко Ю. В.; суїцидолог, фахівець із кіберзлочинності Бугайова Н.М.; психолог, доцент кафедри психології в Університеті Економіки і права «Крок».

Також в рамках проведення тижня права відбувся круглий стіл «Тенденції розвитку права інтелектуальної власності та людиноцентризму». Проведення тижня має на меті підвищити рівень правової культури студентів-медиків, а також поінформованість щодо їхніх конституційних прав та обов’язків, можливостей їх реалізації та захисту.

Прес-центр