В НМУ ВІДКРИТO МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТУ НАН ТА НАМН УКРАЇНИ, ПРОФЕСОРУ ЧЕКМАНУ ІВАНУ СЕРГІЙОВИЧУ

27.10.2020

27 жовтня 2020 року у Національному медичному університету імені О.О. Богомольця відбулася знакова пам’ятна подія – відкриття меморіальної дошки член-кореспонденту НАН та НАМН України, професору Чекману Івану Сергійовичу.

Біля будівлі фізико-хімічного корпусу зібралося керівництво Університету, Голова профкому співробітників, члени профспілки, представники факультетів, колеги, соратники та близькі, щоб ушанувати пам’ять відомого вченого-фармаколога, Заслуженого діяча науки і техніки України, лауреата Державної премії України, Нью-Йоркської академії наук, академіка Академії наук вищої школи.

Цю дату було обрано невипадково: рік тому пішов у вічність Іван Сергійович. За ініціативи колективу кафедри фармакології та підтримки Вченої ради Університету було прийнято рішення про вшанування і встановлення меморіальної дошки на фасаді фізико-хімічного корпусу. Професор Чекман І.С. як один із очільників медичного інституту доклав чимало зусиль для будівництва цього навчального корпусу і особисто брав участь у його відкритті.

На третьому поверсі споруди розташовано кафедру фармакології, колектив якої під керівництвом талановитого вченого кілька десятиліть поспіль плідно розвивали фармакологічну науку. А нині славні традиції продовжують його учні та однодумці.

Пам’ятне зібрання відкрила нинішній керівник кафедри професор Ганна Володимирівна Зайченко, яка розповіла про творчий та життєвий шлях вченого. Згодом під урочисті звуки мелодії ректор НМУ професор Юрій Леонідович Кучин зняв полотно зі стели і всі присутні хвилиною мовчання вшанували великого вченого.

У своїй промові ректор відзначив заслуги професора Чекмана І.С., який зробив вагомий внесок у розвиток вітчизняної фармакології та всієї світової науки. Він був прекрасним лектором, цікавою та всебічно обізнаною людиною, виховав цілу плеяду відомих науковців та фахівців  фармакологічної галузі. Також добре слово про Вчителя сказав перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор Олександр Миколайович Науменко. Він відзначив, що з іменем професора Чекмана І.С. пов’язана розбудова нашого Університету, зокрема він є одним із фундаторів фармацевтичного факультету.

Згодом взяли слово академіки В.П. Широбоков та О.П. Яворовський, професори О.А. Бур’янов, І.В. Ніженковська, Н.О. Горчакова,  заступник директора Державного експертного центру МОЗ України Л.І. Ковтун. У своїх промовах вони відзначали не лише здобутки  професора Чекмана І.С. перед Батьківщиною, а й особисті спогади про тривалу і плідну співпрацю, що відіграла значну роль у їхньому творчому зростанні.

На завершення мітингу виступив син Івана Сергійовича Максим Іванович Чекман. Він подякував Університету за вшанування пам’яті батька, який мав велике і добре серце, любив свою роботу, віддавав їй всі свої сили, талант, здоров’я і завжди турбувався про власну родину.

 

Редакція газети «Медичні кадри»