В НМУ ВІДБУВСЯ ВЕБІНАР НА ТЕМУ: “ВАКЦИНОПРОФІЛАКТИКА COVID-19 В УКРАЇНІ”

05.04.2021

2 квітня за ініціативи ректора НМУ, професора Ю.Л. Кучина, декана педіатричного факультету, професора О.В. Виговської та голови відділу імунопрофілактики Київського міського центру громадського здоров’я, старшого лаборанта кафедри дитячих інфекційних хвороб НМУ Є. О. Гречухи відбувся вебінар на тему: “Вакцинопрофілактика Covid-19 в Україні”.

Захід відкрив ректор Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, професор Ю.Л.Кучин. Юрій Леонідович відзначив важливість теми заходу, під час якого розглядатимуться всі актуальні питання вакцинації. Модератором була професор-інфекціоніст О.В. Виговська.

У вебінарі, який тривав три години,  взяло участь 357 учасників. У ході роботи було дано вичерпні відповіді на близько 50 запитань.

Спікери вебінару:

Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики, PhD, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика;

Ірина Колеснікова, заступник Голови Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики, національний тренер мобільних бригад зі щеплень від COVID-19, професор, MD, завідувач кафедри епідеміології НМУ імені О.О. Богомольця;

Проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМУ імені О.О. Богомольця,  професор О.А. Канюра;

Євгеній Гречуха, голова відділу імунопрофілактики Київського міського центру громадського здоров’я, старший лаборант кафедри дитячих інфекційних хвороб НМУ імені О.О. Богомольця.  

Доповіді спікерів викликали зацікавленість учасників вебінару, зокрема було розглянуто наявні на сьогодні вакцини, різницю між вірусними та векторними, білковими та вакцинами на основі нуклеїнових кислот. Саме на цих питаннях зупинився Євгеній Гречуха – лікар-педіатр, Голова відділу імунопрофілактики Київського міського ЦГЗ, старший лаборант кафедри дитячих інфекційних хвороб НМУ імені Богомольця (відеовиступ та презентації).

Слухачам було представлено поняття ефективності та епідефективності, різницю між цими показниками. Ознайомлено з поняттям про дорожню карту, порядком вакцинації. Окремо йшлося про протипоказання та застереження щодо вакцинації. Увагу було приділено й науковій довідці – процесу розробки вакцини, її перевірці, оцінці безпеки та ефективності.

У доповіді завідувача кафедри епідеміології Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, професора І.П. Колеснікової було детально проаналізовано стан вакцинопрофілактики COVID-19 в Україні (відеовиступ).  Ірина Павлівна особливу увагу акцентувала на віковій структурі щеплених проти COVID-19 станом на 1 квітня 2021 року та соціальній структурі вакцинованих осіб. Обговорили також, що таке розподіл НППІ за категоріями та якими є прояви НППІ.

Окремо йшлося про діяльність мобільних бригад, порядок вакцинації для працівників теоретичних кафедр.

Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики, PhD, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика представив статистичну інформацію та рекомендації щодо вакцинації залежно від вже перенесеного захворювання, наявного рівня антитіл, супутньої хронічної патології (відеовиступ).

Також поговорили про інформацію щодо поширеності ускладнень, в тому числі тромбозів.

Саме до Федора Лапія було найбільше запитань, на які всі отримали детальні та вичерпні відповіді.

Під час обговорення виступили: перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор О.М. Науменко. Олександр Миколайович акцентував увагу на питаннях організації вакцинації в Університеті в умовах введення обмежувальних заходів з 5 квітня в місті Києві; проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМУ імені О.О. Богомольця,  професор О.А. Канюра. Олександр Андрійович зупинився на питаннях організації вакцинації від коронавірусної хвороби в Університеті з 5 по 9 квітня.

 

За результатами вебінару готується матеріал – 50  питань-відповідей про вакцинацію СОVID-19.

 

Прес-центр за матеріалами деканату медичного факультету №3 та кафедри дитячих інфекційних хвороб