У НМУ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ ВІДБУЛАСЯ ЗУСТРІЧ З ПРЕЗИДЕНТОМ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ АКАДЕМІЇ ПЕДІАТРІЇ, ПРОФЕСОРОМ АДАМОСОМ ХАДЬЇПАНАЇСОМ

21.05.2019

20 травня 2019 року в аудиторії №3 імені Святителя Луки (Войно-Ясенецького) морфологічного корпусу НМУ відбулася зустріч з президентом Європейської академії педіатрії, професором Адамосом Хадьїпанаїсом  (Ларнака, Кіпр). Загалом в Україні він провів уже низку зустрічей, одна з яких відбулася в НМУ імені О.О. Богомольця та була присвячена проблемі «лихоманкофобії» в педіатрії.

Про що йдеться? Дитину температурить. Причини можуть бути різні. Встановити їх повинен лікар-педіатр. Але часом, навіть не дочекавшись його приходу, схвильовані матері починають «збивати жар». На жаль, часто в хід ідуть антибіотики, і досить сильні.

За словами Адамоса Хадьїпанаїса, зловживання антибіотиками, які пригнічують імунітет дитини, не дають її організмові самому боротися з тією чи іншою інфекцією, – проблема не тільки українська. Статистика свідчить, що менше дітям «збивають температуру», то легше і без ускладнень переносять вони різні хвороби. Звісно, вдаватися до крайнощів не слід. В окремих випадках без антибіотиків не обійтись. Батьків зрозуміти можна, а от педіатрів, викликаних додому, які, щоб «полегшити собі життя», без вагань виписують рецепт із цілим списком необов’язкових препаратів, – ні. Замість того, щоб це робити, педіатру варто взяти на себе функції психолога, спокійно і аргументовано роз’яснити стурбованим батькам, як діяти в тій чи іншій ситуації.

Студенти медичного факультету №3 НМУ, а також інших вищих медичних навчальних закладів з інтересом і розумінням слухали професора, а по закінченню засипали його численними запитаннями. Адамос Хадьїпанаїс запевнив, що двері Європейської академії педіатрії завжди відкриті для співпраці.

Прес-центр НМУ імені О.О. Богомольця