У КИЄВІ ПРОЙШОВ VI З’ЇЗД УКРАЇНСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ ЧЕРЕПНО-ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВИХ ХІРУРГІВ, ПРИСВЯЧЕНИЙ 100-ччю КАФЕДРИ ХІРУРГІЧНОЇ СТОМАТОЛОГІЇ ТА ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ХІРУРГІЇ НМУ

20.05.2019

17 травня 2019 року у лекційній аудиторії стоматологічного корпусу імені О.О. Богомольця відбувся VI з’їзд Української асоціації черепно-щелепно-лицевих хірургів, присвячений 100-ччю кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії НМУ.

Урочисту частину заходу розпочав завідувач  кафедри,член-кореспондент НАМН України, заслужений діяч науки і техніки України, професор Владислав Олександрович Маланчук. Привітавши всіх присутніх, він оголосив з’їзд відкритим і надав слово першому проректорові з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професорові Ю.Л. Кучину. Юрій Леонідович, вітаючи колектив кафедри з ювілеєм, побажав з’їзду плідної роботи і цікавого спілкування. Він наголосив, що за роки існування кафедра виховала чимало відомих лікарів, хірургів, науковців, які продовжують виконувати наукові дослідження з актуальних проблем стоматології та щелепно-лицевої хірургії, лікувати людей. «Завдяки професору В.О. Маланчуку, – продовжив він, – створено майданчик, де лікарі з усієї України можуть обмінюватися безцінним досвідом, новітніми розробками». У вітальному слові проректор з науково-педагогічної та виховної роботи, професор О.А. Канюра висловив вдячність усім колегам, які приїхали до Києва з різних міст України, Білорусії, Португалії, Бразилії, Франції, щоб не тільки відзначити цей славетний ювілей, поспілкуватися, а й послухати цікаві наукові доповіді, обмінятися досвідом.

Професор В.О. Маланчук, розповідаючи про історію створення кафедри, зазначив: «Влітку 2019 року в результаті об’єднання трьох приватних зуболікарських шкіл в Києві було створено Вищій науково-учбовий заклад – Державний зуболікарський інститут, де й  була кафедра оперативного зуболікування, вона згодом стала кафедрою хірургічної стоматології, а з 2008 року отримала назву, яку має сьогодні – кафедра хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії. У жовтні 1920 року інститут був реорганізований в одонтологічний факультет Інституту охорони здоров’я (НМУ імені О.О. Богомольця). Ось чому стоматологічний факультет святкуватиме тільки наступного року столітній ювілей свого утворення».  В.О. Маланчук докладно розповів про всіх професорів, які очолювали кафедру у різні часи – М.Й. Шапіро, С.Н. Вайсблат, М.В. Фетісов, Ю.Б. Бернадський, Д.В. Дудко, називаючи їх своїми вчителями, які зробили визначний внесок у цей напрямок медицини. Владислав Олександрович згадав, що у 1901 році завідувач кафедри М.Й. Шапіро був 4 місяці на стажуванні у Німеччині, за фахом щелепна хірургія. «Цей фах офіційно вже тоді був у Німеччині, а в Україні ще й досі офіційно його немає, законодавчо це не врегульовано, хоча фактично він існує. У 1999 році, – продовжив він, – я отримав окреме доручення КМУ до МОЗ України ввести цей фах і створити Державний центр щелепно-лицевої хірургії, як клінічну базу нашої кафедри». На завершення Владислав Олександрович сказав, що незважаючи на значні здобутки, кафедра має чимало невирішених питань щодо подальшого її розвитку, які колектив, за допомогою керівництва Університету, намагатиметься долати у майбутньому. Виступаючи перед присутніми, декан стоматологічного факультету Н. В. Біденко зазначила: «Для нас велика честь разом відзначати 100-літній ювілей кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії, бо вона унікальна блискучими хірургами, талановитими викладачами, високодуховними людьми. Тут завжди шанують свою історію, свої традиції. Бажаю вам подальшої наснаги, процвітання, всесвітнього визнання, чудових вчених і учнів».

Своє привітання зі 100-літтям кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії НМУ імені О.О. Богомольця надіслав Президент НАМН України, академік В.І. Цимбалюк.

Найкращі побажання з нагоди  столітнього ювілею кафедри висловили колеги з Одеси, Харкова, Херсона, Вінниці, Полтави, Тернополя, Донецька, а також професор з Португалії Вивас Рохо Алехандро.

З’їзд – це передусім спілкування науковців, однодумців, обмін думками. Друга половина дня була присвячена науковим доповідям, які викликали неабиякий інтерес у присутніх. Після їх обговорення та дружнього спілкування  VI з’їзд Української асоціації черепно-щелепно-лицевих хірургів завершив роботу.

Прес-центр

Матеріали доповіді професора В.О.Маланчука