ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ В ГАЛУЗІ СТАНДАРТИЗАЦІЇ

07.03.2017

13-17 лютого 2017 року 15 співробітників Національного медичного університету імені О.О. Богомольця пройшли навчання на базі Інституту підвищення кваліфікації фахівців в галузі технічного регулювання та споживчої політики Одеської державної академії технічного регулювання та якості (ОДАТРЯ) МОН України. Навчання проходило за двома модулями: технічні експерти та кандидати в аудитори. На першому етапі 12 представників кафедр медичного факультету №4 та 3 представники фармацевтичного факультету отримали посвідчення – підготовка технічних експертів з оцінки відповідності агрохімічної продукції, 4 спеціалісти пройшли 2 модуль навчання з підготовки кандидатів в аудитори.

Про потребу та суть навчання розповів директор Інституту гігієни та екології, професор Сергій Омельчук.

В Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця діє Інститут гігієни та екології. Він має міжнародну акредитацію у сфері сертифікації ISO 17025. На сьогоднішній день Інститут акредитований в сфері дослідження об’єктів навколишнього середовища на вміст залишків пестицидів, оцінку якості харчової продукції на вміст залишкових кількостей пестицидів хімічних засобів захисту рослин, дослідження атмосферного повітря і повітря робочої зони на вміст екзогенних хімічних речовин, які можуть впливати на стан здоров’я людини, викликаючи побічні ефекти. Інститут також має акредитацію на певний ряд мікробіологічних досліджень, але вони в основному пов’язані з можливим впливом цих же пестицидів на сапрофітну мікрофлору, тобто на ті мікроорганізми, які у є водоймах та займаються очищенням водойм, на органолептичні показники, тобто смак, запах, те, що ми можемо визначити.

Експертиза, яка сьогодні проводиться в державі набагато ширша, тобто досліджується вся група харчових продуктів, а також лікеро-горілчаних виробів на предмет їх безпечності, не лише пов’язану із застосуванням пестицидів, а й їх доброякісність, мікробіологічну відповідність нормативним документам. Це також стосується засобів дезінфекції (широкий спектр) – не лише ті, які використовуються в медицині для обробки рук чи гастроскопії, до дезінфектантів можна віднести звичайне мило, пральні порошки, шампуні. Величезний розділ роботи – це парфюмерна косметологія та косметичні засоби. Інститут гігієни та екології НМУ спільно з кафедрами фармацевтичного факультету (де є відповідні кафедри – парфюмерія та косметичні вироби) хоче залучитися до цієї сфери акредитації. Щоб розширити можливість руху в даному напрямку, Інститут акредитований Комітетом з питань гігієнічного регламентування МОЗ України.

На сьогоднішній день в державі обов’язковою умовою є міжнародна акредитація, особливо якщо мова йде про продукцію, яку везуть на експорт. Основні експортні продукти – олія, зерно, льон, ріпак, соя. Необхідність додаткового навчання фахівців в цих галузях була викликана тим, щоб університет через Інститут гігієни та екології зміг розширити спектр послуг, які надає у сфері акредитації. Для того, щоб пройти акредитацію представники Національного агентства з акредитації України, перевіряють кадровий потенціал та матеріальну базу. Існує також система якості в самій установі, яка включає в себе такий фактор, як відсутність можливого зовнішнього впливу на якість результатів, в тому числі впливу адміністративного. Тобто дослідник повинен бути повністю незалежним в своїх дослідженнях, що гарантує якість виконаної ним роботи та достовірність результатів. Внутрішня система контролю якості повинна виключати будь-яке втручання. У світі це робиться методом сліпих проб.

Паралельно з навчанням Університет готує заявку в Національну агенцію з акредитації України по розширенню сфери акредитації ІSО 17025. Наразі до сфери акредитації Інституту гігієни та екології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця входять: вода питна, стічна, поверхневі та підземні джерела водопостачання, повітря робочої зони, атмосферне повітря, грунт, культури зернові, овочеві (овочі свіжі, картопля), баштанні культури, культури олійні, зерняткові, кісточкові культури, технічні культури, протруєне насіння, пестициди», – розповів професор Сергій Омельчук

Нагадаємо, матеріальне оснащення Інституту гігієни та екології НМУ відбувається за підтримки ректора університету, професора Катерини Амосової та проректора з науково-педагогічної роботи та перспективного розвитку, професора Олександра Никитюка, в подальшому запланована закупка 2-х надсучасних приладів, на яких можна виконувати всі лабораторні дослідження світового рівня.

Інститут гігієни та екології НМУ за останні роки здобув велику популярність, а його співробітники запрошені 30 березня – 1 квітня 2017 року на VІ Міжнародну конференцію з екології Карпатського Єврорегіону, яка відбудеться в Берегово (Закарпаття).

Прес-центр