НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ З МІЖНАРОДНОЮ УЧАСТЮ «ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ У ДІТЕЙ. СУЧАСНИЙ ПОГЛЯД НА ДІАГНОСТИКУ, ЛІКУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКУ»

01.04.2021

Днями в онлайн-форматі пройшла  науково-практична конференція з міжнародною участю «ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ У ДІТЕЙ. СУЧАСНИЙ ПОГЛЯД НА ДІАГНОСТИКУ, ЛІКУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКУ», яку організувала кафедра дитячих інфекційних хвороб НМУ імені О.О. Богомольця.

Конференцію внесено до Реєстру з`їздів, конгресів, симпозіумів та науково-практичних конференцій, що проводитимуться 2021 року МОЗ і НАМН, № 69. Вона вже стала традиційною, проводиться впродовж багатьох років поспіль і незмінно викликає чималий інтерес практикуючих лікарів та науковців. Для участі у конференції зареєструвалось 3716 учасників з різних регіонів України та інших країн (Польща). Впродовж доби перегляди трансляції конференції на YouTube каналі вже налічували 8692.

На відкритті конференції з привітанням до учасників звернулась декан медичного факультету №3 НМУ імені О.О. Богомольця, професор О.В. Виговська.

Тематика конференції складалася із чотирьох частин. У перший – йшло обговорення проблем профілактики захворювань дитячого населення. Про проблемні питання імунопрофілактики розповідали відомі експерти з питань вакцинації Ф.І. Лапій та Н.П. Винник. Перспективним напрямкам профілактики поширених дитячих хвороб було присвячено доповіді професорів С.О. Крамарьова, О.Г. Шадрина, О.К. Колоскової, Г.В. Бекетової. Наступну частину конференції було присвячено аспектам діагностики та лікування поширених дитячих хвороб з позицій доказової медицини. Сучасні тенденції були озвучені у доповідях Л.О. Палатної, І.І. Незгоди, К.І. Бодні.

Велику увагу було приділено ситуації, яку спричинила пандемія COVID-19. У цій частині конференції професор О.В. Виговська представила доповідь, присвячену актуальній проблемі Long-Covid у дітей та підлітків, яка на сьогоднішній день стала предметом дискусії науковців в усьому світі. Професор О.А. Голубовська провела аналіз проблемних питань надання медичної допомоги хворим з коноравірусною хворобою. Колективи науковців й лікарів Києва, Чернівців, Вінниці, Львова, Хмельницького та Тернополя представили власний клінічний досвід перебігу COVID-19 у дітей.

У заключній частині конференції професор О.В. Усачов провів майстер-клас з питання диференційної діагностики мультисистемного запального синдрому у дітей, а професор  В.І. Трихліб виступив із доповіддю щодо проблемних аспектів парвовірусної інфекції.

Традиційно на конференції було представлено багато практично орієнтованих доповідей з розглядом різних аспектів діагностики, лікування, профілактики та реабілітації поширених дитячих захворювань, таких як респіраторні інфекції та інфекційні діареї. Цікавою і заохочувальною «родзинкою» конференції став розіграш примірників популярних наукових книжок, який пройшов у форматі вікторини.

У рамках конференції, як і в попередні роки, було організовано площадку для молодих вчених. У цій секції студенти змогли представити свої наукові проєкти: Ю.Р. Ізірінська (студентка 6-го курсу медичного факультету №3 НМУ), А.І. Аввакумова (студентка 6-го курсу медичного факультету №3 НМУ), С.А Кропивко. (студентка 5-го курсу медичного факультету №1 НМУ), Л.А. Господаренко (студентка 6-го курсу медичного факультету №3 НМУ), М.П Нечаєв. (студент 6-го курсу медичного факультету №3 НМУ), М.Є. Ждан (студентка 6-го курсу   медичного факультету №3 НМУ), В.А. Огєєнко (студентка 6-го курсу медичного факультету №3 НМУ), М.О. Полухіна (студентка 6-го курсу медичного факультету №3 НМУ), Д.І. Салабай (студентка 5-го курсу медичного факультету №3 НМУ), О.О.Александров (студент 5-го курсу медичного факультету №3 НМУ), М.Ю.Лінник (студент 3–го курсу факультету психології Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова).

Конференція стала важливою подією для науковців та практикуючих лікарів, дала змогу педіатричній спільноті обмінятися думками та досвідом.

 

Прес-центр за матеріалами деканату медичного факультету №3 та кафедри дитячих інфекційних хвороб