МІЖНАРОДНИЙ КОНГРЕС «ОТОРИНОЛАРИНГОЛОГІЯ: ДОСВІД, НАДБАННЯ, ПЕРСПЕТИВИ» ЗАВЕРШИВ РОБОТУ МАЙСТЕР-КЛАСАМИ

23.10.2021

23 жовтня 2021 року Міжнародний конгрес «Оториноларингологія: досвід, надбання, перспективи», присвячений 180-річчю Національного медичного університету імені О.О.Богомольця і 100-річчю кафедри оториноларингології НМУ, який проходив в аудиторії №3 морфологічного корпусу, завершив роботу майстер-класами. Перший – авторський – провів професор Варшавського медичного університету Кадзімеж Нємчик, другий – кафедра оториноларингології нашого Університету.

Модерували, як і 22 жовтня, перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, член-кореспондент НАМН України, професор О.М.Науменко і завідувач кафедри оториноларингології, професор Ю.В.Дєєва.

Присутні на майстер-класах мали змогу на власні очі побачити перебіг складних операцій на органах шиї і голови, які практикує очолювана професором Нємчиком кафедра ВМУ.

У пацієнтки, яка свого часу звернулася до лікарів, з незрозумілих причин після видалення миґдалин боліла шия. Фахівцям вдалося визначити, що причиною болю є кістяний відросток. Професор Нємчик крок за кроком коментує дії хірургів, аргументує їхній вибір варіанту хірургічного втручання, пояснює, як уникнути кровотечі, обійти шийну артерію тощо. 2-сантиметровий відросток було видалено, наступного дня пацієнтка повідомила, що біль зник. Подібним чином було продемонстровано операції на внутрішньому вусі із застосуванням лазера, хірургію основи черепа та інші розробки польських колег, з якими останнім часом НМУ тісно співпрацює.

З інтересом присутні подивилися аналогічний відеоматеріал, підготовлений очолюваною професором Ю.В.Дєєвою кафедрою оториноларингології НМУ імені О.О.Богомольця. Це стало гідним завершенням Міжнародного конгресу, присвяченого 180-річчю Університету і 100-річчю кафедри.

 

Прес-центр