ЧЕРГОВЕ ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАСІДАННЯ ШКОЛИ-СЕМІНАРУ “ПРОБЛЕМИ БІОЕТИКИ ТА ФІЗИКИ ЖИВОГО”

05.05.2020

На  даний час у нашому суспільстві гостро постала проблема  відповідальності  лікарів. Тому темою  чергового дистанційного засідання школи-семінару «Проблеми біоетики та фізики живого» стала “Взаємна відповідальність  у системі «лікар-пацієнт-суспільство» – біоетичні та соціально-медичні аспекти”.

В обговоренні взяли участь  студенти-медики та лікарі. Усі вони відразу мали можливість переглянути кінострічку «Ступінь ризику», створену свого часу за книгою видатного вченого-кардіохірурга М.М. Амосова «Думки та серце». Для подальшого обговорення були запропоновані такі запитання:

  • Де грань між відповідальністю лікаря за наслідки необхідного медичного втручання та відповідальністю самого пацієнта?
  • Якою є роль та відповідальність суспільства за мінімізацію ризиків такого втручання?

Традиційно модератором  дистанційного засідання школи-семінару  був науковий керівник школи-семінару, доцент кафедри медичної і біологічної фізики та інформатики Анатолій Єгоренков.

Студенти НМУ із зацікавленістю взяли участь у  розмові. Наприклад, студентка-медик  першого курсу Софія Шепелєва так висловилася з приводу проблеми обговорення: «Подивившись екранізацію книги Миколи Амосова «Думки і серце», можу стверджувати, що описується не просто шлях людини-хірурга, а навіть більше – шлях людини, що має справу зі смертю. Будь-яка помилка під час лікування може призвести до загибелі людини, а її, тобто людину, чекають її рідні. Це означає, що праця лікаря є великим викликом, для будь-кого, хто бажає їм стати, адже кількість відчуттів, що лягають на душу тієї людини, нерідко перевищує людські можливості. Тому важливо, щоб люди, особливо майбутні лікарі, розуміли всю тяжкість цієї роботи не зі слів, а на власні очі».

Детальніше з матеріалами нашого обговорення можна ознайомитися у коментарях за посиланням на Youtube-сторінці за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=e4rdMqH9a2Y . Обговорення цієї важливої та актуальної теми не закінчено, тому приєднуйтесь до нас.

Студенти-медики, що були учасниками  наших засідань протягом березня, квітня та початку травня 2020 року, провели  дистанційно  фотоконкурс під  назвою «Весна 2020 під час карантину: погляд студентів-медиків» та дарують  свій позитивний весняний настрій всім студентам  та викладачам НМУ імені О. О. Богомольця. Результати фотоконкурсу дивіться за посиланням   https://www.youtube.com/watch?v=bNDUFWvrLjQ&t=249s

 

Прес-центр за матеріалами  школи-семінару «Проблеми біоетики та фізики живого»