29 ЖОВТНЯ В УКРАЇНІ І СВІТІ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ІНСУЛЬТОМ

28.10.2019

Традиційно, з 28 жовтня по 3 листопада проводиться Всесвітній тиждень інсульту.  Співробітники кафедри неврології НМУ імені О.О. Богомольця, яку очолює професор Л.І. Соколова,  беруть активну участь в наданні кваліфікованої допомоги хворим з інсультом: консультують на клінічних базах кафедри, активно долучаються до розробки маршруту пацієнта з інсультами, розробляють протоколи надання допомоги, контролюють виконання протоколів надання допомоги, в тому числі проведення тромболітичної терапії.

Проблема боротьби з інсультом має надзвичайно важливе медичне і соціальне значення, оскільки ця патологія є однією з головних причин смертності не тільки в Україні, а й у розвинених країнах Європи та США. Цьогорічне гасло Всесвітнього дня боротьби з інсультом: “Інсульт вражає кожну четверту людину, не будьте однією з них”.

Доцент кафедри неврології, експерт з напрямку неврології ДОЗ КМДА Марія Мирославівна Прокопів надала статистичні дані, які свідчать що захворюваність на інсульти у місті Києві є нижчою порівняно з попередніми роками та порівняно з усією Україною. Ця позитивна тенденція радує і є наслідком копіткої повсякденної профілактичної роботи. Сьогодні, користуючись нагодою, ми хочемо наголосити на важливості боротьби з недугою та надати відповідні практичні рекомендації.

Інсульт – захворювання, яке розвивається внаслідок раптового припинення кровопостачання частини головного мозку (ішемічний інсульт), крововиливу в порожнину черепа та стискання тканини мозку кров’ю (геморагічний паренхіматозний інсульт), або крововиливу під субарахноїдальну оболонку (субарахноїдальний кровововилив). Наслідком цього є порушення функціонування та загибель нервових клітин ураженої ділянки, що, в свою чергу, викликає порушення або втрату функцій тих частин тіла, якими вони “керують”. Залежно від локалізації ураження можливе порушення мови, чутливості, рухової функції, зору, пам’яті та ін.

За статистичними даними в Україні налічується 11,8 млн. хворих на артеріальну гіпертензію, 9 млн хворих на ішемічну хворобу серця, 1 млн. на цукровий діабет. Лише 36 % українців знають про те, що в них підвищений артеріальний тиск, але нехтують медичною допомогою чи профілактикою.
У 80% випадків інсульту можна уникнути, якщо дотримуватися здорового способу життя та приділяти увагу головним факторам ризику.

Профілактика інсульту базується на виявленні та корекції чинників ризику мозкового інсульту – артеріальної гіпертензії, хвороб серця (зокрема, фібриляції передсердь), цукрового діабету, гіперхолестеринемії, гіподинамії, ожиріння, куріння, зловживання алкоголем та ін. Знизити смертність від інсульту можна шляхом покращення надання допомоги хворим.  Важлива й обізнаність населення як про чинники ризику, так і про перші ознаки інсульту.

Час, упродовж якого хворий звертається за медичною допомогою, відіграє ключову роль у наданні ефективної допомоги при інсульті. Хворий має якнайшвидше бути госпіталізованим до Інсультного відділення для розгляду питання про проведення внутрішньовенного тромболізису або механічної тромбекстрації за показами.

Як же розпізнати інсульт? До основних симптомів, на які має звернути людину увагу є:

  • раптова поява слабкості в м’язах або оніміння однієї половини тіла (обличчя, рука, нога),
  • раптове порушення мовлення,
  • раптове порушення зору, двоїння предметів,
  • раптова втрата рівноваги, через що хворий не може йти (найчастіше в поєднанні з нудотою та/або втратою свідомості),
  • раптовий сильний головний біль без явної на те причини (такого болю раніше ніколи не було).

Інсульт відноситься до невідкладних станів, тому в жодному разі не можна зволікати, а необхідно відразу ж викликати карету «Швидкої допомоги». Поки очікуєте її приїзду швидкої, є кілька простих правил, які суттєво можуть допомогти хворому з інсультом:

  • Необхідно переконатися, що хворий може дихати. Якщо виявлене порушення дихання – необхідно звільнити дихальні шляхи, уклавши хворого на бік і очистивши порожнини рота.
  • Важливо, якщо є така можливість, виміряти рівень артеріального тиску і глюкози. Зафіксовані дані слід записати й повідомити лікарів «Швидкої допомоги».
  • Якщо хворий знепритомнів і опинився на підлозі, можна перемістити його в більш зручне положення.
  • Важливо зрозуміти, коли стався інсульт. Особливо, якщо пацієнт вже має його ознаки. Спробуйте зрозуміти, коли останній раз хворого бачили без проявів інсульту.
  • Не варто відразу ж починати знижувати артеріальний тиск у хворого. Підвищений тиск в перші години інсульту – це необхідна норма, зумовлена адаптацією головного мозку.
  • Ні в якому разі не варто поїти або годувати хворого. Це може тільки погіршити його стан.
  • Обов’язково зберіть всю наявну медичну документацію хворого.

Інсульт це не вирок! Вчасно надана кваліфікована допомога при інсульті покращує клінічний вихід пацієнтів та рятує життя!

 

Кафедра неврології НМУ