21 ЛИСТОПАДА – ДЕНЬ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ, ЯКИЙ НМУ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ ВІДЗНАЧАЄ РАЗОМ З УСІЄЮ УКРАЇНОЮ

21.11.2019

21 листопада – день, коли 2013 року на майдані Незалежності у Києві розпочалися протести студентської молоді проти згортання тодішньою владою проєвропейської інтеграційної політики, – Україна святкує День гідності і свободи та відзначає як всенародне свято. Воно збігається також у часі з Днем Архистратига Михайла – покровителя Києва, у соборі якого на Володимирській гірці переслідувана озвірілими омонівцями молодь невдовзі знайшла захист і притулок.

Сьогодні ми знову повертаємося до тих буремних подій, активною учасницею яких була Олеся Жуковська вчорашня студентка нашого Університету, а сьогодні – старший лаборант-інтерн кафедри офтальмології НМУ. Олеся народилася в Кременці, що на Тернопільщині, обрала прекрасну професію медика, закінчивши Кременецьке медичне училище. Працювати почала медсестрою в Монастириській районній лікарні. Вперше медик-волонтер Олеся Жуковська приїхала на Майдан 4 грудня 2013 року. Жила в наметах, в Будинку профспілок та Київській міській держадміністрації. Чергувала, розносила медикаменти, лікувала учасників Революції Гідності в КМДА. 20 лютого 2014 року біля Лядських воріт снайпер поцілив Олесі в шию. Куля пройшла за сантиметр від сонної артерії. «Помилково вважати, – зазначає вона, – що молодь відстоювала на Майдані, а згодом і гинула під кулями злочинної влади лише за право на «безвіз» і перспективи євроінтеграції. Так, це були і є важливі цінності. Але справжнім поштовхом, каталізатором революційних подій став брутальний, з жорстоким побиттям розгін беззахисних студентів. Саме факт безпрецедентного і нічим не вмотивованого насильства, наруги над людською гідністю сколихнув свідоме українське суспільство і привів на Майдан усіх небайдужих до долі Батьківщини. Я не мала тоді в Києві ні знайомих, ні родичів. Перебувала на Майдані наїздами аж до подій на вулиці Грушевського 19 січня 2014 року, коли виникла потреба в мобільних бригадах швидкої допомоги. А 20 лютого мене саму було поранено снайперською кулею. Вдячна медикам столичної лікарні № 17, що на Печерську, які за 10 днів поставили мене на ноги».

У подіях на Майдані і Революції Гідності брали участь багато викладачів і студентів НМУ імені О.О. Богомольця, а Олеся Жуковська за громадянську мужність, самовіддане відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, виявлені під час Революції Гідності була відзначена Орденом «За мужність» III ступеня.

 

Прес-центр