11 ТРАВНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З МЕЛАНОМОЮ

11.05.2020

Щорічно у другий понеділок травня більшість країн світу відзначає Всесвітній день боротьби з меланомою. Заходи у всеукраїнському масштабі проводяться з 2009 року згідно з Протоколом приєднання України до Всесвітньої програми «Євромеланома», учасниками якої є понад 20 європейських країн. Головна мета проведення Всесвітнього дня меланоми – підкреслити зростаючу поширеність злоякісної меланоми, привернути увагу до ранньої діагностики та профілактики меланоми, одної з найнебезпечніших злоякісних пухлин.

Розповідає проректор з наукової роботи та інновацій, доктор медичних наук, професор Сергій Володимирович Земсков: 

Сьогодні добре відомо, що меланома є однією з найбільш агресивних злоякісних пухлин, розвиток якої індукується ультрафіолетовим опроміненням. Найбільш схильні до мутагенного впливу сонячних променів світлошкірі, світловолосі та рудоволосі люди з блакитними і сірими очима. Перший опис меланоми в історії належить Гіпократу, який ще у 5-му столітті до н.е, власно й надав їй таку назву, яка походить від грецьких слів: melas -темний та oma – пухлина. За даними радіо-вуглецевого аналізу, найдавніше матеріальне свідоцтво меланоми представлено дифузним метастатичним ураженням скелету перуанської мумії віком приблизно 2400 років. Тож меланома – це дуже давній супутник людства. Однак з роками її роль стає дедалі більш драматичною. Якщо ми проаналізуємо останню половину 20-го століття, то побачимо, що у 1950-ті роки захворюваність на меланому в світі становила близько 3 на 10000, а вже наприкінці 1970-х років цей показник став утричі більшим серед чоловіків та удвічі серед жінок. В останні роки максимальний показник становить 14 на 10000 населення.

  • Ви вже говорили, що розвиток меланоми індукується ультрафіолетовим опроміненням, а які ще причини виникнення меланоми шкіри?

СВЗ: Головними причини виникнення цієї недуги крім ненормованої засмаги, відвідування солярію, сонячних опіків також є наявність на шкірі вроджених або придбаних пігментних невусів (родимок), які зростають; хронічна травма невуса (родимки) при носінні незручного взуття, терті одягом, регулярному голінні та частій епіляції; спадкові фактори (наявність меланоми шкіри у близького родича).

На стрімке поширення меланоми у світи, як це не дивно, вплинула мода. Наведу результати історичного дослідження стосовно еволюції моди, ставлення до засмаги в суспільстві та росту захворюваності на меланому, яке було проведене групою дослідників на чолі з Polsky et al. До 1910 року у буржуазних суспільствах бліда шкіра була ознакою аристократизму, а засмага – належності до нижчого соціального класу, представники якого вимушено працювали просто неба. Однак вже у 30-х роках минулого століття, коли медичній науці стали відомі факти позитивного впливу сонячного опромінення на перебіг рахіту, псоріазу та туберкульозу, ставлення до засмаги дещо змінилося і «сонячні ванни» почали широко популяризувати, навіть в тих ситуаціях, де їх ефект не було доведено. Паралельно з цим змінювалася мода в суспільстві і спортивний та пляжний одяг почав відкривати дедалі більше шкіри. Справжній спалах захворюваності відбувається з 1960-х років, коли в моду увійшли відкриті купальники, а засмагла шкіра стала вважатися ознакою здоров’я та соціального благополуччя. Дослідження Polsky et al. чудово ілюструє як відбувалося зростання захворюваності на меланому з популяризацією засмаги протягом 20 століття. З іншого боку автори також наводять дані про зниження частоти діагностування меланоми в Австралії, країні з найвищим показником захворюваності, після вдалої громадської кампанії проведеної на захист від УФ – опромінення.

  • Яка діагностика і профілактика цього захворювання?

СВЗ: Для своєчасного виявлення меланоми необхідно періодично самостійно проводити огляд шкірного покрову,  особливо якщо на ньому є невуси (родимки)  і спостерігати за зміною їх форми,  кольору, країв і  динамікою росту.  При появі асиметрії новоутворення, нерівності  країв  пухлини, зміні кольору, збільшенні діаметру понад 6 мм, слід негайно звертатися до онколога, спеціаліста  з діагностики та лікува ння пухлин шкіри. Для профілактики меланоми слід відвідувати лікаря, важливо атипові родимки перевіряти 1 раз на 3 місяці, типові у дітей – 1 раз на 6 місяців, звичайні у дорослих – 1 раз на рік; не зловживати сонячною засмагою та соляріями, а перебуваючи на сонці одягати сонцезахисні окуляри та  капелюхи з широкими полями, користуватися парасольками, та сонцезахисними кремами.

 

Прес-центр