ЗУСТРІЧ СПІВРОБІТНИКІВ НМУ З ПРЕДСТАВНИКАМИ НАТО

05.09.2015

У рамках  співробітництва  між організацією  НАТО  з підтримки і постачання (NSPA)  та Кабінетом Міністрів України у сфері медичної реабілітації на початку вересня 2015 р. з робочим візитом до Києва прибула делегація міжнародного товариства протезистів то ортопедів (ISPO) у складі: Dr Robert Balazs, Heinz Trebbin, Jon Batzdorft, Bengt Soderberg.  Головної метою візиту стало вивчення потреб та оцінка  потенційних можливостей  щодо підготовки в Україні  протезистів-технологів  відповідно до стандартів ISPO та рекомендацій ВОЗ.     

2 вересня 2015 р. делегація  відвідала  кафедру  ортопедії та травматології  НМУ імені О.О. Богомольця.  
На зустрічі були присутні: проректор з міжнародних зв’язків та науко-педагогічної роботи проф. Ліновицька О.В., зав. відділом інтелектуальної власності та трансферу технологій НМУ Дінець А.В., PhD   зав. каф. травматології та ортопедії, д.мед.н. проф. Бур'янов О.А., ст. клін. орд., відділення травматології клініки ушкоджень ГВМКЦ к.мед.н. Ярмолюк Ю.О. клін. орд., відділення травматології клініки ушкоджень ВМКЦ професійної патології особового складу ЗСУ, аспірант НМУ м. Ірпінь, Безпаленко А.А., доц. Задніченко Н.В., Грек В.П., Чорний В.С., Лиходів В.В., магістр Ляскорунський В. 

 У ході зустрічі було обговорено  питання потреб населення України в протезуванні,  основні етапи надання  допомоги при ушкодженні кінцівок, у томі числі  при осколкових та  кульових  пораненнях,  особливості комплексного підходу при проведенні реабілітації хворих. Зустріч продовжилася наступного дня  в приміщенні Офісу НАТО, де були присутні  Щевцов А.Г.( Міністерства освіти та науки України), Сивак О. (Міністерства охорони здоров'я),  представники навчальних закладів та протезних підприємств Києва і Харкова. НМУ представляли проректор з міжнародних зв’язків проф. Ліновицька О.В., зав. відділом інтелектуальної власності та трансферу технологій НМУ Дінець А.В. 

Було підкреслено, що питання підготовки спеціалістів "ортопед – технолог",  особливо в умовах війни,  набуває особливої нагальності. Зі слів Щевцова А.Г. в Україні в класифікаторі професій існує спеціальність технік-протезист  (код 3119), але питання, на базі яких навчальних закладів відбувається підготовка даних спеціалістів  залишилося без відповіді. Згідно з доповідями представників ISPO найбільш поширеної практикою є підготовка  на базі медичних навчальних закладів за рівнями бакалавр та  магістр. 

У ході зустрічі були розглянуті та обговорені різні  сценарії  впровадження  в Україні навчального курсу з підготовки   протезистів-технологів  за  стандартами  ISPО: це повний курс підготовки за даним напрямком терміном 3-4 роки, перепідготовка, дистанційне навчання.  За результатами зустрічей буде  проведено аналіз  нормативно-правової бази  й потенційних можливостей  інституцій та розроблена програма з впровадження підготовки спеціалістів "ортопед – технолог".

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця