Завкафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМУ дав інтерв’ю виданню The Guardian

16.01.2023

Завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, професор Сергій Дубров дав інтерв’ю відомому британському видавництву The Guardian. У публікації йдеться про перші дні повномасштабної військової інтервенції росії та життя столиці України зараз.

Днями на сторінках британського видання з двохсотрічною історією The Guardian оглядач Емма Грем-Гаррісон розповіла про життя в Україні під час війни. В статті під назвою This will last a long time, but we know the outcome’: Kyiv’s year of defiance («Це триватиме довго, але ми знаємо результат: рік непокори Києва»), авторка зібрала декілька історій свідків подій з лютого 2022 року. У публікації авторка розповідає про те, як Київ і передмістя столиці живуть в часи війни, як виживає бізнес, як важко працюють лікарі. Загалом розповідає історії простих українців, які пристосовуються жити поміж повітряних тривог, ракетних обстрілів і відключень електроенергії.

Українці пам’ятають, де були вранці 24 лютого і від чого прокинулися. Для багатьох киян це був звук приземлення перших російських ракет. Завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМУ, президент Асоціації анестезіологів України, лікар-анестезіолог відділення анестезіології та інтенсивної терапії КНП «Київська міська клінічна лікарня №17» Сергій Дубров у цій публікації поділився власними спогадами про початок війни.

Як розповів виданню The Guardian, того ранку він попрощався з дружиною та дочками і переїхав до лікарні, заклав вікна ящиками та чекав перших постраждалих. Протягом 24 годин лікарняні ліжка були переповнені. Через тиждень, коли він вперше вийшов на вулицю, довелося зробити кілька кроків назад, бо світло здалося занадто яскравим. Адже з перших днів війни багато медиків не залишали свої робочі місця і практично жили в лікарнях.

«Кожного свята моя бабуся промовляла тост: «За мир! Бажаю вам ніколи не відчувати війни». В дитинстві я цього не розумів, не думав, що знову може бути війна. Починаючи з лютого, я все збагнув», – розповів Сергій Олександрович. Саме після операції 13-ти річної Софії, батьки якої загинули через військове вторгнення, лікар вищої категорії з 20-ти річним стажем усвідомив глибоку змістовність цих слів.

Сергій Дубров переконаний, що війна змінила життя всіх українців і вже ніхто не буде таким, як раніше. Ми стали сильніші, професійніші, добріші та витриваліші.

Пишаємося нашими співробітниками, які своєю діяльністю наближують перемогу!

Повний текст: https://www.theguardian.com/world/2023/jan/15/kyiv-year-defiance-ukrainian-capital-resistance

 

Пресцентр НМУ за матеріалами The Guardian