Запрошуємо взяти участь в опитуванні для визначення дії тривалого стресу війни і травматичних подій

29.09.2023

Науково-дослідницька група кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Національно медичного університету імені О.О. Богомольця запрошує взяти участь у важливих наукових дослідженнях, спрямованих на розуміння психологічного впливу тривалого стресу війни та травми свідка. Просимо пройти добровільне опитування та допомогти нашим науковцям.

Участь у дослідженнях є добровільною, проходження кожного з опитувань займе 10-15 хвилин. Опитувальники містять питання, що стосуються психологічного стану, спричиненого дією тривалого стресу через війну або травматичні події, та вашого ставлення до них.

  1. Дослідження «Визначення впливу тривалого стресу війни та його подолання» виконується кафедрою медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії НМУ імені О.О. Богомольця.

Метою заходу є адаптація шкал «Відповідь на тривалий травматичний стрес» (Continious Traumatic Stress Response, STRS, Avive Goral), «Шкала дієвості копінгу Шалева», (Shalev’s Coping Efficacy Scale, SCES, Arieh Y. Shalev) та «Опитувальник моральної шкоди – версія для військових» (Moral Injury Questionaire – Military Version, MIQ-M, Joseph Currier), з дозволу авторів, щоб надати фахівцям, які працюють у сфері охорони психічного здоров’я, нові актуальні інструменти діагностики, адаптовані до контексту в Україні.

Опитувальник: https://www.upma.online/adaptation

  1. «Дослідження травми свідка» виконується кафедрою медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії НМУ імені О.О. Богомольця спільно з Центром психічного здоров’я та реабілітації ветеранів «Лісова Поляна» МОЗ України.

Це дослідження спрямоване на вивчення психологічних аспектів травми, яку може пережити свідок подій війни. Ваша участь у цих дослідженнях допоможе відповідним фахівцям розробити ефективні підходи до подолання психологічних труднощів пов’язаних з війною.

Опитувальник: https://forms.gle/yjnFSt7vUnKcea9e7

  1. Дослідження «Фактори ризику та попередження розвитку розладу тривалого горя серед осіб, які переживають втрату близької людини, в період війни в Україні», виконується кафедрою медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії НМУ імені О.О. Богомольця спільно з кафедрою клінічної психології Утрехтського університету (Утрехт, Нідерланди).

Метою цього дослідження є виявлення факторів ризику, що сприяють трансформації нормального горя в патологічне, з метою покращення підтримки осіб, які потребують допомоги.

Опитувальник: https://www.upma.online/phoenix

 

Кафедра медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії