ВОЛОНТЕРИ СЕРЕД НАС: ЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА ПРАЦІВНИКІВ НМУ МЕШКАНЦЯМ МІСТ І СІЛ КИЇВЩИНИ

02.09.2022

З початку березня 2022 року, одразу після деокупації Київщини, працівники кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця почали практикувати волонтерські виїзди до Макарова, Бородянки, Іванкова та інших міст і сіл Київщини, де мешканці потребують кваліфікованої медичної допомоги.

Завідувач кафедри, професор Олена Губська пояснила, що в перші дні після звільнення Київщини від рашистських окупантів населення було вкрай виснажене і деморалізоване. Надходили запити переважно на консультації гастроентеролога, кардіолога, офтальмолога та медико-психологічну реабілітацію. Унікальною клінічною базою кафедри став Перший добровольчий мобільний шпиталь імені Миколи Пирогова, переданий Данською агенцією з управління надзвичайними ситуаціями. Медичним директором комплексу мобільної лікарні є професор кафедри, полковник медичної служби Всеволод Стеблюк.

Так, вже за перші три тижні роботи через стаціонар, а це 30 ліжок, пройшло понад 150 пацієнтів, більш як 200 з них отримали амбулаторну допомогу. Регулярні фахові консультації тут постійно проводять співробітники кафедри — завідувач, професор Олена Губська, доцент Вікторія Алексєєва, асистенти Андрій Кузьмінець та Ірина Лавренчук, аспіранти Галина Герей та Олег Денесюк. У шпиталі на волонтерських засадах проходять виробничу практику студенти НМУ та Макарівського медичного коледжу.

Нещодавно на базі Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Миколи Пирогова пройшла навчання група лікарів, яких готували до відправлення на ротацію в зону бойових дій. Професор Стеблюк прочитав їм лекції з організації медичної допомоги на етапах евакуації в зоні бойових дій та протоколів допомоги при масованій травмі та крововтраті. Під час тренінгу відпрацювали також практичні навички, зокрема FAST протокол ультразвукового обстеження пораненого, постановку внутрішньокісткового доступу для інфузії, застосування аутоінжектора з антидотами при ураженні фосфорорганічними бойовими отруйними речовинами. Студент 5-го курсу НМУ Левко Капранов провів тренінг з експрес-лабораторного дослідження газів крові та показників метаболізму на портативному аналізаторі Siemens.

Група лікарів, парамедиків та водіїв, що пройшли це навчання, вже перебувають у зоні бойових дій, де рятують життя наших воїнів та цивільного населення.

 

Пресцентр за матеріалами кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти