В Університеті завершився третій тренінг з реагування на ХБРЯ-загрози

22.05.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця проведено підготовку третьої групи фахівців закладів охорони здоров’я, екстреної медичної допомоги, центрів контролю та профілактики захворювань щодо формування високого рівня медичної готовності до хімічного, біологічного, радіологічного і ядерного захисту (ХБРЯ) та можливостей реагування у країнах Південно-Східної Європи. Аналогічні навчання відбулися у центрах передового досвіду у 10 країнах Південно-Східної та Східної Європи за підтримки Європейської Комісії.

Організаторами і тренерами заходу з підвищення кваліфікації стали фахівці кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини НМУ, зокрема, завідувач кафедри, професор Анатолій Гринзовський, доцентка Світлана Калашченко, асистенти Антон Фабіша, Олена Луцак і керівниця Навчально-наукового центру медичних симуляцій Університету Юлія Бойко, а також представники Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

Учасники тренінгу вчилися працювати з ХБРЯ-речовинами, адже оволодіння навичками швидкого реагування передбачає опанування методів виявлення, ідентифікації та моніторингу небезпечних речовин. Опановували клінічні та управлінські аспекти надання екстреної медичної допомоги, виконували профілактичні заходи.

Серію навчань у НМУ проведено за ініціативи European Commission, CBRN Centre of Excellence та Science and Technology Center in Ukraine й інших міжнародних партнерів у рамках реалізації Проєкту Р88 «Посилення медичної готовності до хімічних, біологічних, радіоактивних та ядерних (ХБРЯ) загроз та можливостей реагування в країнах Південно-Східної Європи», відповідно до «Рамкової угоди між Урядом України та Комісією Європейських Співтовариств». У European Commission провели уніфікацію та гармонізацію навчально-методичного комплексу, матеріально-технологічного забезпечення за європейськими вимогами, з чим відмінно справилася українська команда, створена на основі фахівців кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини.

Національний тренінг на базі нашого Університету відбувся дуже інтенсивно, з ґрунтовними теоретичною і практичною частинами, обміном досвідом і вдосконаленням фахових компетентностей. Особливістю навчання третьої групи фахівців стала обов’язкова участь у масштабному симуляційному заході, який максимально реалістично імітував ДТП із розливом токсичних компонентів і давав можливість кожному учаснику зануритись у вир подій. Як і попередні, третій такий тренінг відбувся в атмосфері професійного та дружнього співробітництва.

Варто зазначити, що у НМУ імені О.О. Богомольця тренінги зі швидкого реагування на надзвичайні ситуації та надання невідкладної медичної допомоги з метою мінімізації впливу на здоров’я людей наслідків від надзвичайних подій та аварій відбуваються постійно. Як для фахівців закладів охорони здоров’я з різних регіонів України, так і для самих співробітників і студентів Університету.

Так, восени минулого року у НМУ імені О.О. Богомольця відбувся Всеукраїнський тренінг з реагування на хімічно-біологічні, радіологічні та ядерні загрози, під час якого учасників з різних областей України навчали методів догоспітального управління, процедури дезактивації, координації та стратегічного планування в умовах хімічно-біологічних, радіологічних та ядерних надзвичайних ситуацій, а для співробітників НМУ проведено тренінг з посилення медичної готовності до супротиву ХБРЯ-тероризму. Водночас студенти-гуртківці НМУ відпрацювали навички надання першої медичної допомоги у зоні радіоактивного ураження.

Формування компетенцій, підвищення рівня обізнаності з правилами реагування на різноманітні надзвичайні ситуації, а також координація дій з іншими функціональними підрозділами цивільного захисту є важливими питаннями загальнонаціонального рівня, до розв’язання яких охоче долучаються і фахівці нашого Університету.

Пресцентр за інформацією кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини