В Університеті відбулася міжнародна конференція з сучасної ортодонтії

21.03.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця 20-21 березня тривала І науково-практична конференція з міжнародною участю «Сучасна ортодонтія: реалії та перспективи». У заході взяли участь понад 150 провідних українських лікарів-стоматологів різних спеціалізацій і представники зарубіжних ортодонтичних центрів. Доповідачі виступали у змішаному форматі. Основними напрямками наукової дискусії стали діагностика, лікування та профілактика зубощелепних аномалій і деформацій, мультидисциплінарний підхід до реабілітації ортодонтичних пацієнтів із загальносоматичною патологією.

«Надзвичайно важливо розвивати наукову складову ортодонтії, орієнтуючись на підвищення якості послуг і потреби пацієнтів та переймаючи світову практику. Завдяки активному розвитку сучасних технологій в ортодонтії постійно відкриваються нові можливості для експериментальних досліджень і наукових відкриттів, які стануть у майбутньому базисом цієї науки. А такі заходи – це майданчик для обміну досвідом і наукової дискусії, медичний запит сьогодення, вони сприяють розвитку галузі ортодонтії», – зауважив ректор НМУ, професор Юрій Кучин, який взяв участь у конференції.

Про глибокі наукові традиції ортодонтичної школи НМУ зазначили проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи Олександр Канюра, проректорка з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції Рімма Скрипник і проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Олег Власенко. Професори з вітальним словом виступили перед учасниками масштабної конференції з міжнародною участю. Деканка стоматологічного факультету НМУ, професорка Наталія Біденко наголосила на важливості комунікаційної складової конференції, що розвиває і формує українську ортодонтичну галузь.

Фахівці кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології нашого Університету під керівництвом завідувачки кафедри, професорки Тетяни Костюк організували захід на високому міжнародному рівні.

У межах заходу виступили фундатори української ортодонтичної освіти – професор кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології НМУ Петро Фліс і завідувачка кафедри ортопедичної стоматології та ортодонтії Приватного вищого навчального закладу «Київський медичний університет», професорка Світлана Дорошенко. У їхніх виступах йшлося про історичні віхи розвитку української ортодонтії та наукові надбання нашого Університету. А виступ президентки Асоціації ортодонтів України, професорки Любові Смаглюк був присвячений мультидисциплінарному підходу у стоматології та практичному втіленню технологічних досяґнень галузі.

Учасниками конференції стали вчені та лікарі зі світовим ім’ям, молоді фахівці та студенти. З лекціями виступили генеральна директорка Університетської клініки Ніна Прощенко, завідувач кафедри дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань Олександр Савичук, завідувач кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій Інституту післядипломної освіти Андрій Копчак, завідувач кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії Владислав Маланчук, завідувачка кафедри терапевтичної стоматології Юлія Коленко, завідувач кафедри ортопедичної стоматології Валерій Неспрядько, в.о. завідувача кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку Владислав Єфименко, професорка кафедри стоматології Інституту післядипломної освіти Зінаїда Жегулович, доцентка кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології Ірина Скрипник, доцент кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій ІПО Юрій Чепурний, асистентка кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології Вероніка Ганчук та багато інших викладачів і лікарів-стоматологів нашого Університету й інших медичних ЗВО України, а також закордонні експерти.

Тематичні блоки конференції висвітлювали інноваційну діяльність в ортодонтії, проблематику діагностики пацієнтів з зубощелепними аномаліями та деформаціями, сучасні методи профілактики зубощелепних аномалій у дітей, використання цифрових технологій у процесі планування ортодонтичного лікування, питання ортогнатичної хірургії, логопедичної реабілітації дітей та психологічного супроводу маленьких пацієнтів і їх батьків.

Пресцентр НМУ