В Університеті бережуть пам’ять про легенду української медицини Ісаака Трахтенберга

03.07.2023

29 червня в Інституті медицини праці імені Ю.І. Кундієва НАМН України відбулося засідання Клубу творчої інтелігенції «Трахтенбергівський диспут», присвячене світлій пам’яті Ісаака Трахтенберга, Заслуженого діяча науки України, основоположника вітчизняної токсикології. Його життя було нерозривно пов’язане з Національним медичним університетом імені О.О. Богомольця.

Під час засідання присутні згадували Ісаака Михайловича, як успішного, мудрого науковця, педагога, який служив суспільству та науці.

Ректор НМУ Юрій Кучин, звернувшись до присутніх, зазначив: «Ісаак Михайлович Трахтенберг прожив активне життя відомого та видатного токсиколога, гігієніста, публіциста і ніколи не втрачав зв’язок з нашим Університетом, був винятковим прикладом для молодого покоління. Своє життя він повністю віддав розвитку та самовідданому служінню вітчизняній науці, медико-профілактичній справі, медичній освіті та історіографії».

У виступах і обговореннях взяли участь т.в.о. директора Інституту медицини праці імені Ю.І. Кундієва НАМН України, професор Костянтин Іщейкін, завідувач кафедри гігієни та екології №1 Василь Бардов, друзі, соратники, послідовники.

Завідувач кафедри гігієни та екології № 2 НМУ імені О.О. Богомольця Олександр Яворовський під час засідання наголосив, що цьогоріч восени медична громадськість країни відзначатиме сторічний ювілей Ісаака Михайловича Трахтенберга та сторіччя кафедри гігієни та екології №2 НМУ, якій він віддав близько 25 років свого професійного життя. Кафедра, на яку майбутній видатний вчений прийшов аспірантом, виявилася його історичною ровесницею.

Так, Ісаак Михайлович закінчив з відзнакою лікувальний факультет нашого Університету (на той час Київський медичний інститут) і продовжив науково-педагогічну діяльність, що розпочалася в 1946 році, на кафедрі гігієни праці. Спочатку працював асистентом, через кілька років доцентом. Він розвивав і втілював ідеї з питань токсикології ртутьорганічних сполук, займався експериментальними та гігієнічними спостереженнями з проблеми впливу на організм потенційно токсичних речовин. Результати його розробок лягли в основу кандидатської, а згодом і докторської дисертацій. У 1966-му році отримав звання професора. Він приділяв значну увагу дослідженням з фізіології праці. У 1969 році побачила світ перша в Україні монографія по токсикології синтетичних полімерів і пластичних мас за його авторством.

У 1972 році Ісаак Трахтенберг переходить до Київського НДІ гігієни праці і профзахворювань (нині – Інститут медицини праці імені Ю.І. Кундієва), організовує і очолює там лабораторію промислової токсикології і гігієни праці при використанні хімічних речовин, у якій він працював понад пів століття.

За багаторічну плідну працю в нашому Університеті Ісаак Михайлович удостоєний Почесної відзнаки імені Валентина Феліксовича Войно-Ясенецького (Святителя Луки) та отримав звання Почесного професора НМУ імені О.О. Богомольця. Ісаак Трахтенберг був публіцистом і автором мемуарної прози. Про своїх вчителів він згадував у багатьох виданнях, але з найбільшою повагою та теплотою написав у двох монографіях «Слово про alma mater», присвячених 165-ти та 180-річчю НМУ.

27 січня 2023 року академік НАМН України, член-кореспондент НАН України, доктор медичних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України завершив свій майже сторічний земний шлях. Під час засідання клубу творчої інтелігенції «Трахтенбергівський диспут» присутні обговорили питання підготовки до відзначення 100-річчя з дня народження Ісаака Трахтенберга та видання книги спогадів колег, учнів, однодумців.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри гігієни та екології № 2