Університет відвідала делегація з Департаменту охорони здоров’я США

26.01.2024

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця і Центри контролю та профілактики захворювань Департаменту охорони здоров’я США обговорили можливість співпраці щодо імплементації системи спільних сертифікатних програм для медичних працівників. Такі програми сприятимуть у протидії поширення антимікробної резистентності в Україні. Попередніх домовленостей досягнули в результаті зустрічі, що відбулася 26 січня в нашому Університеті.

Університет з робочим візитом відвідали директорка глобальної програми охорони здоров’я (РСНР) в Україні Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC) Джоанна Гейнз, заступник генерального директора Центру громадського здоров’я України Олександр Мацьков, регіональний директор регіонального офісу Східної Європи та Центральної Азії (EECA) CDC Чарльз Вайтек, регіональний менеджер відділу Глобальної програми охорони здоров’я в Україні, Східній Європі та Центральній і південній Азії (DGHP) CDC Дімітрій Прибильський, радниця з лабораторних питань офісу CDC в Україні Маріанна Азарскова.

Зі сторони НМУ у зустрічі взяли участь ректор Університету Юрій Кучин, перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти Олександр Науменко, проректорка з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції Рімма Скрипник, проректор з наукової роботи та інновацій Сергій Земсков, директорка Інституту післядипломної освіти Тетяна Вежновець, директор Навчально-наукового інституту громадського здоров’я та профілактичної медицини Борис Паламар, директор Інституту гігієни та екології Сергій Омельчук, завідувач кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини Анатолій Гринзовський, завідувач кафедри клінічної фармакології та клінічної фармації Микола Хайтович, начальниця відділу міжнародних зв’язків Іванна Саханда.

Так, під час зустрічі обговорювали стратегічні питання посилення спроможності протидії поширення антимікробної резистентності в Україні. Стійкість до антибіотиків – одна із серйозних загроз, що зростає до небезпечно високого рівня у світі, негативно впливаючи на здатність лікувати інфекційні хвороби. Медикам важливо знати особливості адміністрування антимікробних препаратів відповідно до оновлених галузевих стандартів і нормативних документів, усвідомлювати сучасні інфекційні виклики.

Як зауважив під час зустрічі ректор НМУ Юрій Кучин, наш заклад вищої медичної освіти має достатній кадровий, науковий, матеріально-технічний потенціал та великий досвід співпраці з міжнародними організаціями, аби імплементувати такі навчальні програми. Окрім того, для студентів і співробітників закладів охорони здоров’я НМУ імені О.О. Богомольця постійно проводять едукаційні заходи з тематики інфекційного контролю. Також він подякував американським колегам за всебічну підтримку у складний для нашої держави час.

Відтак українські та американські колеги обговорили можливості співпраці у створенні та впровадженні навчальних програм щодо антибіотикорезистентності. Вони дозволять імплементувати пріоритетні медичні технології з інфекційного контролю у підготовці лікарів, медичних сестер, фармацевтів, фахівців галузі охорони здоров’я на додипломному та післядипломному рівнях.

За результатами візиту, зокрема, окреслили аспекти подальшого розвитку співпраці зі створення системи сертифікатних програм з інфекційного контролю, підготовки фахівців з громадського здоров’я, виявлення та оцінки ризиків, пов’язаних з надзвичайними ситуаціями на об’єктах підвищеної біологічної небезпеки. Досягнуто домовленостей і щодо обміну кращими практиками та науковими дослідженнями, а також спільних проєктів для здобувачів освіти та науково-педагогічного персоналу.

Пресцентр НМУ