Ухвалено законопроєкт, що змінює механізми фінансування вищої освіти та підтримки здобувачів

26.03.2024

Днями Верховна Рада України у першому читанні ухвалила проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам». Передбачені документом зміни розширять можливості вступників, зокрема на найзатребуваніші в Україні медичні спеціальності: за їхню освіту заплатить держава, а після завершення навчання випускник отримає роботу.

Так, законопроєкт пропонує змінити підходи до формування держзамовлення на підготовку фахівців, механізми забезпечення випускників роботою, а також диверсифікувати бюджетне фінансування вищої освіти.

Відповідно до нових підходів бюджетне фінансування вищої освіти здійснюватиметься з урахуванням потреб ринку праці, тож держзамовлення відбуватиметься за найпотрібнішими державі спеціальностями, зокрема й у сфері охорони здоров’я. Бюджетні кошти спрямовуватимуться на здобуття вищої освіти саме за цими спеціальностями, а вступники отримають покриття всієї вартості навчання.

Вступники, які обиратимуть інші спеціальності, навчатимуться на умовах співфінансування. Вони матимуть змогу отримати фінансову підтримку від держави у формі гранту – грошей, які можна використати на компенсацію вартості контракту на навчання із закладом вищої освіти. Розмір такої допомоги залежатиме від результатів складання ЗНО/НМТ із коригуванням з огляду на коефіцієнт спеціальності та становитиме 15-50 тис. гривень. Також планується запровадити механізм пільгового кредитування, за яким банк буде оператором видачі кредитів на навчання та їх повернення.

Студенти, освіту яких оплачує держава і які матимуть пропозиції від роботодавців, будуть зобов’язані укласти договір про працевлаштування після завершення навчання. Студенти-медики гарантовано отримають такі пропозиції. Здобувачі вищої освіти, які уклали договір про працевлаштування, матимуть право на спеціальну підвищену академічну стипендію та подальше працевлаштування з обов’язком пропрацювати не менше трьох років після завершення навчання.

Нагадаємо цьогорічним вступникам, що 14 березня стартувала реєстрація на НМТ. Основна та додаткові сесії національного мультипредметного тесту для випускників загальноосвітніх навчальних закладів відбудуться з 14 травня по 19 липня. НМТ у 2024 році складатиметься з чотирьох предметів: 3 обов’язкові та 1 на вибір. Кожен із предметів має свій ваговий коефіцієнт, що має значення для вступу. Для вступу у заклад вищої медичної освіти, зокрема й до НМУ імені О.О. Богомольця, серед вибіркових предметів найбільший ваговий коефіцієнт мають біологія та фізика, а також хімія.

Пресцентр НМУ за інформацією МОЗ України