У випускників-інтернів відбувся OSCE з анестезіології та інтенсивної терапії

23.06.2023

22 червня 2023 року на кафедрі хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії Інституту післядипломної освіти НМУ імені О.О.Богомольця традиційно відбувся Об’єктивний структурований клінічний іспит (Objective Structured Clinical Examination, OSCE) з анестезіології та інтенсивної терапії для випускників-інтернів. Такий іспит для цієї спеціальності проводять з 2017 році. За його допомогою вдається перевірити ґрунтовність набутих практичних компетентностей. Іспит відвідав ректор НМУ, професор Юрій Кучин.

Всього в екзамені, що складали 36 лікарів-інтернів, було задіяно 15 манекенів та фантомів, 10 акторів, 16 викладачів кафедри та 3 аспірантів.

Для іспиту було організовано 9 станцій: невідкладна допомога, практичні навички, передопераційний огляд, анестезія, післяопераційний період, інтенсивна терапія, респіраторна підтримка та ультразвукові протоколи, пацієнтка в акушерстві, пацієнт із травмою. На кожній зі станцій працювало 2-3 викладача, інтерн мав пройти через 1 з 15 симуляційних сценаріїв. Оцінювали інтернів за 15 критеріями, а всього екзамен включив 120 оцінок: від 0 до 1 балів.

Умови, в яких інтерни складали клінічний іспит, були максимально наближені до реальних умов відділення інтенсивної терапії. Для ролей стандартних пацієнтів задіяли студентів та інтернів молодших курсів, а технічне оснащення екзамену включало 2 симуляційні манекени Adult Life Support, симуляційний комплекс манекен-комп’ютер Sim Mom, Sim Man, фантоми для катетеризації центральної, периферичної вен, артерії, фантоми для спінальної та епідуральної анестезії, внутрішньовенного порту, манекен важкої інтубації, дефібрилятори, апарати респіраторної підтримки, кардіомонітори, насосні станції тощо.

OSCE є сучасним клінічним екзаменом, що використовується для оцінки клінічних навичок та компетентності лікарів у більшості країн високого рівня доходу. Метою OSCE є оцінка таких важливих компетентностей майбутнього лікаря як комунікація з пацієнтом та медичною командою, клінічний огляд, призначення та інтерпретація діагностичних тестів, лікування, респіраторна підтримка та ультразвукові протоколи, невідкладна допомога та робота в екстреній ситуації, передопераційний огляд та оцінка ризиків, проведення анестезії та знеболення, техніка виконання інвазивних втручань і правильне оформлення медичної документації. Іспит дозволяє оцінити дії та рішення майбутнього лікаря в умовах реального життя, з використанням стандартизованих пацієнтів (акторів), манекенів і фантомів.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри анестезіології та інтенсивної терапії післядипломної освіти