У НМУ відбувся семінар ВООЗ щодо ролі сімейної медицини і медичної освіти у посиленні надання медичних послуг

01.07.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся семінар з розширення національних спроможностей і розбудови потенціалу надання послуг медичними професіоналами вздовж лінії фронту, включаючи послуги первинної медико-санітарної допомоги у межах гуманітарного реагування в Україні. Захід, організований Всесвітньою організацією охорони здоров’я та НМУ імені О.О. Богомольця, зібрав близько 40 учасників, фахівців закладів вищої медичної освіти з Києва, Дніпропетровська, Харкова та Одеси.

Під час відкриття семінару з вітальним словом до учасників звернулися керівник Програми надзвичайних ситуацій ВООЗ в Україні Емануеле Бруні та ректор НМУ Юрій Кучин. Ректор відзначив важливість заходів, що сприяють забезпеченню безперервного професійного розвитку лікарів. В НМУ постійно розширюють спект освітніх послуг не лише для студентів, але й для медиків. Також він наголосив, що Університет завжди відритий до нових едукаційних проєктів спільно з міжнародними партнерами.

Протягом двох днів семінару учасники обговорювали регіональні стратегії ВООЗ щодо розвитку кадрових ресурсів, аналізували ринок праці охорони здоров’я України, роль сімейної медицини та медичної освіти у посиленні надання медичних послуг. У межах семінару відбулися тренінги з неінфекційних захворювань та управління факторами їхнього ризику, з реагування системи охорони здоров’я на насильство щодо жінок та гендерно зумовлене насильство, а також тренінг щодо імунізації.

Під час проведення семінару відбулися презентації медичних університетів у контексті існуючої інфраструктури, кадрових ресурсів та освітньої програми сімейної медицини. Разом із представниками Бюро ВООЗ в Україні фахівці Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, Харківського та Одеського національних медичних університетів, Дніпропетровського державного медичного університету спільно розробляли план дій щодо інтеграції тренінгових програм, розробляли дорожню карту мережі тренінгових хабів у закладах вищої медичної освіти.

НМУ імені О.О. Богомольця на заході представили директорка Інституту післядипломної освіти НМУ Тетяна Вежновець та директорка навчально-наукового центру – Українського тренінгового центру сімейної медицини (ННЦ УТЦСМ) нашого Університету Наталія Гречківська, професорка центру, докторка медичних наук Ірина Волошина.

Наталія Гречківська розповіла про діяльність ННЦ УТЦСМ, навчальні цикли тематичного удосконалення та спеціалізації з метою забезпечення безперервного професійного розвитку для підвищення кваліфікації лікарів загальної практики-сімейної медицини та викладачів закладів вищої медичної освіти всіх регіонів України з широкого кола актуальних питань практики сімейної медицини, які проводяться в центрі на постійній основі. На сьогодні, на базі нашого Університету вдосконалюють свою професійну майстерність лікарі зі всієї держави та проходять виробничу практику за напрямком «Медицина» п’ятикурсники медичних факультетів №1, №2, №3, факультету підготовки іноземних громадян. Також фахівці ННЦ УТЦСМ успішно впроваджують інноваційні медичні технології з питань практики сімейної медицини як в навчальну, так і в лікувально-консультативну роботу, активно інтегруючи кращий міжнародний досвід і розвиваючи контакти із громадськими організаціями та відповідними закордонними навчальними, науковими і лікувальними закладами з питань розвитку загальної практики-сімейної медицини.

Учасники семінару прийняли спільне рішення про заключення меморандуму про співпрацю.

Пресцентр НМУ