У НМУ відбувся едукаційний захід, присвячений медицині невідкладних станів

17.04.2023

У критичних ситуаціях, що загрожують життю, часу на роздуми обмаль. Як показує практика, в такі моменти необхідно діяти швидко та узгоджено. А головне — важливо знати, що, коли і як робити. 13 квітня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся едукаційний захід для здобувачів вищої освіти, присвячений медицині невідкладних станів «Невідкладна медична допомога: військова і цивільна. Як обрати найбільш ефективний курс для себе?». Через власний досвід лектори розповіли про різні курси та їх призначення, в яких мають можливість брати участь студенти. Семінар-тренінг мав на меті допомогти майбутнім медикам у виборі власного шляху. У заході взяли участь понад 500 студентів НМУ.

Ректор НМУ імені О.О. Богомольця професор, Юрій Кучин з позиції лікаря з медицини невідкладних станів, лікаря-анестезіолога висвітлив тему «Невідкладна медична допомога: що ти знаєш, що ти вмієш, а що ти зможеш?». Юрій Кучин поділився особистим досвідом проходження різноманітних тренінгів з першої допомоги, розповів про основи невідкладної медичної допомоги. А для визначення загального рівня знань аудиторії та подальшого самоаналізу студентами провів тест на платформі Kahoot.

Так, у рамках заходу відбулася Live-трансляція «Надання невідкладної допомоги при раптовій зупинці серця», де команди тренерів проводили реанімацію в реальному часі. За модерацією інструктора Європейської ради з реанімації (ERC) Ігоря Сіренко три команди за різних обставин боролися за життя «постраждалого» (симуляційного манекену). Перші дві команди складалися зі здобувачів освіти із залу, які погодилися продемонструвати власні знання на практиці. А третя – досвідчені медики-співробітники нашого Університету. Наочний приклад подібних, але дещо відмінних ситуацій, чудово окреслив специфіку роботи та необхідність у постійному професійному самовдосконаленні.

Наступним спікером виступив медичний директор Центру спеціальної підготовки, кардіоревматолог дитячий, асистент кафедри педіатрії №4 НМУ Юрій Кривонос із темою «Advance-курси невідкладної медичної допомоги для цивільних». Він розповів, що «просунуті» курси за своєю структурою вимагають самостійної попередньої підготовки, адже вони ґрунтуються на базових навичках і алгоритмах, а учасників відразу очікує претест – контроль якості підготовки. Тобто, попередньо варто пройти базові курси, адже на «аdvance» мало теорії та багато практики, а наприкінці обов’язкові теоретичні та практичні іспити. Варто відзначити, що у нашому Університеті також проводяться аналогічні курси. Наприклад, на кафедрі хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії Інституту післядипломної освіти.

Своєю чергою із темою «Навчання військовій (тактичній) медицині: що, де, як?» виступив медичний директор ГО «Захист Патріотів» (2014-16 рр.), перший заступник гендиректора  клініки «Оберіг», торакальний хірург Олександр Лічевський. Він зауважив на суттєвих відмінностях військової та цивільної невідкладної допомоги, розповів про власний досвід роботи в бойових умовах. Курси тактичної медицини для цивільних лікарів мають менше значення. Майбутнім медикам більш доцільно зосередитися на навчанні та прагненні стати хорошим лікарем. Оскільки під час війни потреба у фахових медичних кадрах суттєво зросла.

Завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії КМПБ №5асистент кафедри хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії післядипломної освіти ІПО НМУ, лікар-анестезіолог Ігор Сіренко виступив із темою «Гібридний симуляційний курс у невідкладній медицині. Чи гарна ідея та хто адресат?». Доповідач зауважив, що гібридний курс – це адаптація та поєднання компонентів різних курсів, навичок і вмінь в одну навчальну подію для задоволення і максимального наближення цілей до реальної практики адресата. Також він акцентував увагу на поєднанні різних методів і засобів навчання з використанням манекенів для симуляції, акторів, стандартизованих пацієнтів, препаратів і моделей, і підкреслив, що навчання обов’язково має проходити в контрольованому та безпечному середовищі.

Останнім доповідачем виступив асистент кафедри внутрішніх хвороб НМУ, лікар-волонтер Богдан Авраменко на тему «Як студенту знайти шлях до вивчення невідкладної медицини?». Цікаво та змістовно розкривши особливості та складнощі, що можуть зустрітися на шляху становлення лікаря, спікер запросив до симуляційного навчання на базі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Аби відпрацювати практичні навички та навчитися надавати невідкладну медичну допомогу не тільки в теорії, а й на практиці.

Загалом, дійсно якісний курс повинен:

– містити чітку програму, структуру та цілі;

– проводитися навченими інструкторами;

– включати якісні матеріали для підготовки;

– орієнтуватися на вмотивованого адресата;

– проводити систему оцінювання учасника та пост-тест;

– мати свою селекцію.

Щоб взяти участь у симуляційних тренінгах в нашому Університеті необхідно заповнити форму: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSduTy8LDdQytxoIZyc7jclvRbZax_qHRGoMA4WEv0m8rhJYjQ/viewform

 

Пресцентр НМУ