У НМУ представили дослідження, покликане покращити відновлення пацієнтів з мозковим інсультом

22.12.2023

20 грудня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця на засіданні спеціалізованої вченої ради відбувся захист дисертації «Динаміка та ступінь відновлення пацієнтів з церебральним інсультом при лікуванні в інтегрованому інсультному блоці у різні періоди захворювання». Наукове дослідження дисертанта Юрія Фломіна покликане вирішити важливу наукову проблему – поліпшення неврологічного, функціонального та когнітивного відновлення пацієнтів у різні періоди мозкового інсульту (МІ), базуючись на багатовимірному оцінюванні його наслідків та оптимізації тактики лікувальних заходів при стаціонарному лікуванні, що має загальнонаціональне значення для галузі знань 22 «Охорона здоров’я».

На сьогодні мозковий інсульт (МІ) є поширеним захворюванням, що посідає провідне місце серед основних причин смерті та набутої інвалідності дорослих людей в усьому світі і призводить до тяжких медико-соціальних наслідків. Наразі існує нагальна потреба у постійному вдосконаленні медичної допомоги пацієнтам з МІ на всіх етапах, а також первинної та вторинної профілактики інсульту.

Під час відкритої наукової дискусії на засіданні спеціалізованої вченої ради, що відбулося під головуванням завідувача кафедри внутрішньої медицини №3, професора Олега Яременка, зазначалося, що для досягнення поставленої мети і вирішення низки завдань, дисертант виконав власне клінічне ретроспективне обсерваційне дослідження, учасниками якого були 852 пацієнти з МІ. Науковцем доведені переваги надання допомоги пацієнтам в умовах інтегрованого інсультного блоку, зокрема поєднання допомоги при гострому інсульті з міждисциплінарною реабілітацією та ранньою комплексною вторинною профілактикою.

Практична значимість отриманих дисертантом результатів полягає в тому, що він довів позитивний вплив лікування в інтегрованого інсультного блоку на неврологічне, функціональне і когнітивне відновлення не тільки у разі госпіталізації у найгострішому та гострому періоді МІ, але й у більш пізні терміни. Доказав доцільність застосування удосконаленого клініко-діагностичного алгоритму визначення підтипу ішемічного МІ, що створює підґрунтя для призначення оптимальної вторинної профілактики.

Згідно з результатами його дослідження, використання широкого набору клінічних шкал дозволяє комплексно оцінювати наслідки інсульту і розширити можливості прогнозування результатів лікування та функціонального виходу після МІ. Науковець довів, що дослідження рівня глікованого гемоглобіну може використовуватися як для первинної діагностики цукрового діабету (ЦД) і кращого контролю раніше діагностованого ЦД 2 типу у пацієнтів з МІ, так і для поліпшення функціонального відновлення після МІ. Також визначив додаткову роль маркерів запалення – підвищення рівнів СРБ та ШОЕ. Водночас, дослідження функції нирок з визначенням швидкості клубочкової фільтрації (а не тільки рівня креатиніну) дозволяє індивідуалізувати фармакотерапію з призначення антигіпертензивних та антитромботичних засобів для вторинної профілатики. Дисертант також визначив незалежні провісники залежності від сторонньої допомоги у повсякденному житті та при ходьбі у пацієнтів після МІ, які можуть бути модифіковані шляхом оптимізації тактики лікувальних заходів, що призведе до зменшення тяжкості наслідків МІ.

Отримані Юрієм Фломіним результати дослідження вже впроваджені у діяльність Інсультного центру Медичного центру «Універсальна клініка «Оберіг».

Спеціалізована вчена рада одноголосно ухвалила рішення присудити Юрію Фломіну науковий ступінь доктора медичних наук. Щиро вітаємо науковця і бажає нових вагомих успіхів!

Пресцентр НМУ