У межах ERASMUS+ делегація НМУ стажувалася у Варшавському медуніверситеті

31.05.2024

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця і Варшавський медичний університет (Польща) вже багато років плідно співпрацюють у межах програми ERASMUS+ – відбуваються обміни студентами і викладачами за програмою академічної мобільності, спільні дослідницькі й освітні проєкти. Програма підтримує можливості навчальної та академічної мобільності в освіті, проєкти та партнерства, розвиток стратегій і співпраці, професійні мережі та відкриті ресурси. 19-25 травня делегація науково-педагогічних працівників нашого Університету взяла участь у стажуванні і долучились до конференції «День забезпечення якості» у Варшавському  університеті.

На стажуванні Україну представляли науково-педагогічні працівники НМУ імені О.О. Богомольця, Харківського національного медичного університету і Полтавського державного медичного університету. До складу делегації НМУ увійшли проректорка з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції Рімма Скрипник, директорка Навчально-наукового центру неперервної професійної освіти ІПО Леся Лимар, директорка Навчально-наукового центру медичних симуляцій Юлія Бойко, начальниця відділу міжнародних зв’язків Іванна Саханда, начальниця відділу навчально-методичної роботи, ліцензування та акредитації Інна Кучеренко, завідувач кафедри судової медицини та медичного права Борис Михайличенко, професор кафедри фармакогнозії та ботаніки Уляна Карпюк, доцентки кафедри офтальмології Наталія Гребень і Наталія Тихончук, доцентка кафедри мовної підготовки Світлана Лехніцька, доцентка кафедри організації та економіки фармації Ірина Костюк, доцентка кафедри хімії ліків та лікарської токсикології Віолетта Нароха.

Наші колеги ознайомилися з організацією роботи підрозділів і кафедр ВМУ, зокрема, Центру розвитку компетентностей, якості освіти та інновацій, Центру дидактичних і наукових проєктів, Центру медичних симуляцій, Лінгвістичного центру, Відділу міжнародних зв’язків, кафедр офтальмології, судової медицини, біохімії та фармакогеноміки, прикладної фармації, фармацевтичної біології, фармакотерапії та фармацевтичної опіки. Що важливо, представники Університету обговорили спільні освітні та наукові проєкти. Адже становлення професійних зв’язків з польськими колегами – важливий крок у розвитку міжнародної співпраці та обміну досвідом у науковій і освітній сферах.

Під час візиту колеги знайомилися з практикою в галузі фармакотерапії та фармацевтичної опіки країн-членів ЄС, виробничим відділом, досвідом приготування та відпуску препаратів екстемпорально, відвідали лабораторії кафедри для in vivo фармдосліджень, аптеку SuperPharm, оснащену роботизованою системою видачі ліків, практичний тренінг з фармацевтичної опіки за темою «Psychology for pharmaceutical counselling» і практичне заняття вибіркового курсу кафедри біохімії та фармакогеноміки. Ділилися досвідом викладання фахових дисциплін.

Вивчали також досвід польських колег у Центрі медичної симуляції Варшавського медичного університету, організацією його роботи, забезпечення та особливостей функціонування. Відвідали і центр 3d-технологій, де побачили основні принципи застосування VR-окулярів у стоматологічній освіті та інші імерсійні технології і можливості їх використання при медичному навчанні. Ознайомилась з основним програмним забезпеченням до ґаджетів і правилами використання.

Під час стажування на кафедрі офтальмології члени делегації мали можливість отримати практичний досвід роботи, відвідавши проведення сучасних оперативних втручань, ознайомилися з новітніми методами діагностики та лікування офтальмологічних захворювань, проведення інтерактивних лекційних занять.

Учасники стажування взяли участь у роботі кафедри судової медицини, де ознайомились з принципами роботи генетичної лабораторії та з матеріально-технічним обладнанням. Діяльність кафедри імплементована до практичної судово-медичної експертної діяльності, зокрема, використовується томографічне дослідження тіла під час розтинів трупів у випадках насильницької та ненасильницької смерті.

А під час візиту у Лінгвістичний центр ознайомилися з програмами і напрямками підготовки з лінгвістичних дисциплін з імплементацією матеріалу з дисциплін професійної підготовки за напрямками «Медицина», «Стоматологія», «Фармація».

У ході робочої зустрічі у Центрі розвитку компетентностей, якості освіти та інновацій обговорили основні напрямки підвищення компетентностей, визначили основні пріоритетні напрямки методики викладання медицини, заснованої на критичному мисленні та доказовій медицині.

День забезпечення якості на тему «Я прийшов. Чи набув? Про розвиток компетентності в університеті» відбувся 24 травня у Бібліотечно-інформаційному центрі. Ректор Варшавського медичного університету, професор Збіґнєв Ґаціонг, відкриваючи конференцію, привітав учасників з України. З доповідями виступили провідні науковці, громадські діячі, журналісти та студенти, обговорюючи питання визначення компетенцій, комунікації та зворотного зв’язку, ролі студента у розвитку викладача. Також відбулися декілька панельних дискусій «Про абітурієнтів».

За інформацією відділу міжнародних зв’язків