У Києві відбувся V З’їзд колопроктологів України за міжнародною участю

26.10.2022

У Києві 20-22 жовтня Асоціацією колопроктологів України було проведено V Ювілейний з’їзд колопроктологів України за міжнародною участю. Всього за 3 дні роботи заходу в змішаному форматі взяло участь понад 15 тис. лікарів різних спеціальностей, було заслухано 163 доповіді провідних вчених і практикуючих лікарів, продемонстровано лапароскопічні, ендоскопічні й інші малоінвазивні хірургічні втручання тощо. У З’їзді взяли участь співробітники Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, зокрема професор кафедри хірургії №1, президент Асоціації колопроктологів – Михайло Захараш.

Загалом у роботі З’їзду за 3 дні взяли участь понад 15 тис. спеціалістів медичної галузі. Серед них – військові лікарі різних спеціальностей, лікарі-проктологи-хірурги, лікарі-онкологи, хірурги, дитячі хірурги, анестезіологи, гастроентерологи, лікарі загальної практики – сімейної медицини, спеціалісти ендоскопічної, ультразвукової діагностики та хірургії, променевої діагностики та променевої терапії, лабораторної діагностики та інші фахівці. V Ювілейний З’їзд колопроктологів України за міжнародною участю відбувався у вкрай складних умовах через постійні повітряні тривоги, відключення електроенергії, нестабільне інтернет-з’єднання тощо.

Серед найактуальніших програмних питань заходу були – бойова травма органів черевної порожнини, малого тазу, перианальної ділянки; колоректальний рак; хронічні запальні захворювання кишечника; хронічні непухлинні захворювання кишечника; захворювання прямої кишки, перианальної та куприкової ділянки; ендоскопічна діагностика та ендоскопічна хірургія; дитяча хірургія і колопроктологія; загальні проблемні питання хірургії та колопроктології (антибактеріальна профілактика й антибактеріальна терапія, анестезіологічне забезпечення в колопроктології) тощо.

На першому пленарному засіданні, присвяченому вкрай важливій проблемі сьогодення – «Бойова хірургічна травма живота і тазу», делегати та гості З’їзду з особливою зацікавленістю прослухали 20 доповідей військових хірургів та інших спеціалістів. Тут було представлено набутий в Україні досвід надання медичної допомоги пораненим із ушкодженнями органів черевної порожнини, тазу й інших локалізацій на різних її етапах в умовах війни.

Також із програмною доповіддю «Історія, етапи становлення, стан надання спеціалізованої проктологічної допомоги населенню України, її проблеми та перспективи розвитку в умовах війни та епідемії CОVID-19» виступив президент Асоціації колопроктологів України, професор кафедри хірургії №1 НМУ Михайло Захараш.

Іноземними доповідачами на З’їзді були провідні вчені Італії, США, Ізраїлю, Польщі, Литви. Особливий інтерес серед слухачів викликали доповіді президента Міжнародного товариства університетських хірургів товстої кишки та прямої кишки, Президента Литовського товариства колопроктологів Нарімантаса Евалдаса Самалавічуса: “Robotic colorectal surgery using Senhanse robotic system” та “Laparoscopic hand-assisted surgery for colorectal cancer”, а також відомого колопроктолога республіки Польща Марека Щепковські: «Ускладнення парастомальних гриж: сучасна стратегія консервативного та хірургічного їх лікування».

Детальніше з резолюцією та матеріалами З’їзду можна ознайомитись у додатку до журналу «Клінічна хірургія» Том.89 № 9-10, на сайті Асоціації колопроктологів України, а також за посиланням: https://conference.in.ua/procto20-21oct2022/

 

Пресцентр за матеріалами кафедри хірургії №1