Тренінги з поводження з вибухонебезпечними предметами та тактичної медицини

08.03.2023

Днями в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулися відразу 2 важливі тренінги від відомих міжнародних організацій – HALO Trust і Cadus Redefine Global Solidarity. Перший тренінг з тактичної медицини та другий був присвячений темі поводження з вибухонебезпечними предметами.

Тренінг від HALO Trust – найбільшої організації гуманітарних розмінувань – був присвячений поводженню з вибухонебезпечними предметами (ВНП).

Під час першого тренінгу акцентували увагу на принципах безпеки під час збройного конфлікту; мінній загрозі в світі; впливу вибухонебезпечних предметів на гуманітарну діяльність; вибухонебезпечних предметах знайдених в Україні; наслідках, до яких може призвести ризикова поведінка з ВНП; ознаках потенційно небезпечних територій; як вберегтися від небезпеки та алгоритмі дій, коли знайшли ВНП і коли людина принесла до вас знайдений нею ВНП.

Також детально зупинилися на правилах безпеки. Знайшовши предмет, спочатку зупинися і оглянь місце уважніше, в жодному разі не торкайся ВНП, відійди на безпечну відстань і, попереджуючи людей навколо, телефонуй 101, 102, 112 та промаркуй, але лише на безпечній відстані. Якщо людина принесла до вас знайдений ВНП, зупиніться, звільніть простір від людей, які поруч, потім попросіть опустити предмет на землю та також відійдіть на безпечну відстань і зателефонуйте 101, 102, 112. Коли побачили маркування: зупинися, розвернися та повернися тим самим шляхом, що прийшов.

Другим заходом був тренінг із тактичної медицини від Cadus Redefine Global Solidarity, що провели лікарі та парамедики США, Великої Британії та Нової Зеландії.

Під час теоретичної частини тренінгу учасники прослухали про корисні ресурси – Керівництво TCCC (українською); індивідуальну аптечку – як користуватися базовими предметами з неї; самодопомогу, допомогу оточуючим і медичну допомогу й її етапи; алгоритм MARCH; правила накладання турнікету; етапи тампонади рани; способи евакуації постраждалого; напружений пневмоторакс і голкову декомпресію; рідинну реанімацію пацієнтів із травмою; надання допомоги при шоці, опіках, травмах голови та закритих переломах; додаткові засоби індивідуального захисту.

Також розглянули характеристики кожної зони небезпеки та рівень допомоги, що там надається:

  • Червона зона – безпосередня загроза життю, вогонь зі стрілецької зброї в радіусі дії ВНП.
  • Помаранчева зона – загроза в районі перебування, але непряма – в радіусі можливого ураження мінометами й артилерією – не під прямим обстрілом.
  • Зелена зона – зона евакуації та передача до вищого рівня медичної допомоги.

Зараз в Україні найбільш поширеними є кульові поранення, поранення від вибухів, опіки.

Під час практичної частини тренінгу учасники засвоїли навички накладання турнікету, способи евакуації постраждалого; тампонування рани, перевірки дихальних шляхів, переведення постраждалого в стабільне бокове положення, встановлення назофарингіального й орофарингіального повітроводів, накладання оклюзивної пов’язки та проведення голкової декомпресії.

Для закріплення отриманих знань учасники розділилися на команди та відпрацювали різні ситуаційні сценарії отриманих травм і, відповідно, надання необхідної допомоги постраждалим.

Модератором тренінгів був асистент кафедри внутрішньої медицини стоматологічного факультету НМУ імені О.О. Богомольця Богдан Авраменко.

У тренінгах взяли участь студенти медичного факультету №3 та волонтери україно-ізраїльської організації FRIDA Ukraine, серед яких викладачі нашого Університету та лікарі різних медичних закладів України.

Організатори заходів: україно-ізраїльська волонтерська організація FRIDA Ukraine та медичний факультет №3 НМУ імені О.О. Богомольця. 

Медичний факультет №3