Сучасна лабораторна діагностика – креативний підхід до викладання дисципліни

11.11.2022

Для кафедри сучасних технологій медичної діагностики та лікування Інституту післядипломної освіти новий навчальний рік ознаменувався суттєвими нововведеннями для студентів 4 курсу медичних факультетів. Вперше в оновленій освітній програмі для студентів спеціальності 222 «Медицина» була введена нова дисципліна – Лабораторна діагностика. До цього часу на додипломному рівні майбутні медики не мали можливості ознайомитися із діяльністю медичної лабораторії. На сьогодні ж клінічними базами для студентів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця стали потужні лабораторії України.

За ініціативою завідувачки кафедри, професора Лариси Натрус навчання організовано таким чином, що кожне заняття проводиться на потужній клінічній базі за різними локаціями, на яких створені умови для опанування теми. Для цього кафедра заручилася підтримкою лабораторій європейського рівня. Сьогодні лабораторії «СІНЕВО», «ДІЛА», «Ніколаб» є клінічними базами Національного медичного університету імені О.О.Богомольця.

Під керівництвом викладачів і співробітників лабораторій студенти-медики не лише знайомляться із надсучасними діагностичними підходами й організацією цих потужних закладів, але й активно залучаються до ряду маніпуляцій, збирають власний біоматеріал, досліджують його, обговорюють усі особливості преаналітичного етапу.

«При власному виконанні дослідження у студентів виникає величезна зацікавленість. Це не лише мотивує уважно виконувати процедури, а й розуміти важливість правильного збору матеріалу пацієнта, його доставки, зберігання, підготовки. Це – важлива складова якісного дослідження в лабораторії, її забезпечує лікар-клініцист, якій спілкується із пацієнтом. Якщо, лікар хоча б один раз побачить, як виконується аналіз, він назавжди зрозуміє, наскільки важливо дотримуватися правил організації підготовки пацієнта до дослідження, а також тісно співпрацювати з лабораторією», – зазначила Лариса Валентинівна

Що важливо, поряд із очікуваним враженням від сучасних лабораторних «гігантів»-партнерів, студенти проводять заняття в наших лабораторіях Університетської клініки та Науково-дослідного інституту експериментальної та клінічної медицини. На цих локаціях вони мають можливість безпосередньо виконувати аналізи самостійно і це дуже приваблює майбутніх медиків.

Для проведення занять кафедральний колектив розробив методичні матеріали, презентації лекцій і навчально-наочний посібник «Основи лабораторної діагностики (для лікарів клінічних спеціальностей)», які яскраво, стисло і змістовно доносять основні позиції, що варто зрозуміти майбутнім медикам. Студенти дуже високо оцінили прагнення кафедри НМУ та партнерів до креативного викладання матеріалу, формування у лікарів поваги до лабораторної служби, як запоруки якісної діагностики. Про що пишуть в своїх відгуках при анонімному опитуванні та щиро жалкують, що пропускають цікаві заняття, якщо навчаються дистанційно!

 

Кафедра сучасних технологій медичної діагностики та лікування ІПО