Студенти спеціальності «Фізична терапія, ерготерапія» оволодівають знаннями сучасної реабілітаційної допомоги

23.01.2023

Минуло понад 5 років з того часу, як у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця на базі кафедри фізичної реабілітації та спортивної медицини розпочалася підготовки фахівців за спеціальністю 227 «Фізична терапія, ерготерапія», що завжди має великий попит у суспільстві. Потреба у фахівцях з фізичної реабілітації зростає, особливо це виразно проявилося під час воєнного стану.

Головна мета освітньої програми – підготовка висококваліфікованого, конкурентоспроможного фахівця зі спеціальності «Фізична терапія, ерготерапія» здатного вирішувати складні спеціалізовані завдання зі складання реабілітаційних програм, визначення індивідуального плану фізичної терапії чи ерготерапії з метою покращення здоров’я, функціональних можливостей, адаптації до оточуючих умов, підвищення рівня рухової активності у населення різного віку та можливостями врахування персональних факторів та оточення.

Так, із 16 січня понад 300 студентів розпочали навчання у весняно-літньому семестрі, 20 із них оволодівають фахом за державним замовленням. Кафедра отримала нову навчальну базу в спортивному комплексі Університету. Разом із приміщенням отримали й необхідне обладнання. Протягом ІІ семестру здобувачі вищої освіти будуть опановувати практичні навички з кінезіологічного тейпування, лікувального масажу та мануальної терапії, реабілітаційного менеджменту при захворюваннях серцево-судинної, дихальної та нервової систем й опорно-рухового апарату. Майбутні фізичні терапевти працюватимуть з пацієнтами різного віку і, що важливо, надаватимуть допомогу нашим військовослужбовцям.

Випускова кафедра фізичної реабілітації та спортивної медицини, що очолює професорка Олена Дорофєєва, є навчальним підрозділом медико-психологічного факультету. Кафедра має 16 клінічних баз, серед яких – реабілітаційний центр Університетської клініки НМУ імені О.О. Богомольця. Досвідчені фахівці фізичної терапії, ерготерапії, лікарі фізичної та реабілітаційної медицини, професори та доценти кафедри діляться значним досвідом із студентами. Саме тут здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти за спеціальністю 227 «Фізична  терапія, ерготерапія» за двома рівнями: перший – бакалаврський та магістерський, тривалістю навчання відповідно 4 і 2 роки.

На кафедрі практикується змішана форма навчання, теоретична частина підготовки вдало поєднується з оволодінням практичних навичок. За результатами проведеного анкетування студентів, освітній процес здійснюється на високому професійному рівні. Студенти відзначають актуальність фахових дисциплін у процесі оволодіння теорією та практикою надання сучасної реабілітаційної допомоги пацієнтам.

Здобувачам вищої освіти додатково пропонується понад 50 дисциплін різного напрямку. Кожен може взяти участь у вдосконаленні власної освітньої програми, надавши пропозиції під час щорічного анкетування, а також формування власної індивідуальної освітньої траєкторії.

 

Кафедра фізичної реабілітації та спортивної медицини