Студенти НМУ досліджували шляхи боротьби з дистресом плоду

06.02.2023

На засіданні студентських наукових гуртків кафедри педіатрії №2 та кафедри акушерства і гінекології №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця гуртківці визначали шляхи боротьби з дистресом плоду та збереження здоров’я новонароджених. Днями відбувся спільний захід на тему «Дистрес плода під час вагітності та пологів. Особливості надання невідкладної допомоги новонародженим дітям».

Обрана для засідання гуртківців тема доволі актуальна. В Україні показники неонатальної та перинатальної смертності є одними з найвищих у Європі. За даними академіка Юрія Антипкіна, нині кожна 11 новонароджена дитина має порушення стану здоров’я, що призводить до формування хронічних захворювань і дитячої інвалідності. Неонатальний період є найбільш критичним у житті дитини, що підтверджують більш високі показники захворюваності та смертності в цей період у порівнянні з іншими періодами дитячого віку. Саме тому, знання особливостей перебігу критичних станів новонароджених є невід’ємною частиною знань, якими повинен володіти майбутній лікар.

Дистрес плода є значною проблемою для профільних закладів охорони здоров’я. Дане порушення стану плода швидко призводить до дизадаптації  дитини при народженні. Від своєчасності діагностики таких станів та якості проведення невідкладних заходів значною мірою залежить результат ранньої постнатальної адаптації новонародженої дитини. Це впливає не лише на виживання немовлят у перші дні життя, але й на їхній подальший розвиток і показники здоров’я в наступні вікові періоди.

Засідання проходило в форматі онлайн-конференції, на якій були присутні викладачі кафедр, студенти – гуртківці та всі бажаючі. Зі вступним словом виступили завідувач кафедри педіатрії №2, професор Олександр Волосовець, керівники СНГ, доценти Тетяна Шевцова та Віктор Олешко.

З ґрунтовними доповідями на спільному засіданні виступили студентки 6 курсу медичного факультету №2 Єлизавета Тищенко («Дистрес плода під час вагітності та пологів»), Юлія Ткаченко («Особливості надання невідкладної допомоги новонародженим дітям») та студентка 6 курсу медичного факультету №3 Ганна Нічипорчук («Сучасні методи діагностики та лікування гіпоксичної енцефалопатії у новонароджених дітей»). Після доповідей відбулася цікава дискусія між учасниками.

Такі зустрічі гуртківців обох кафедр стали вже приємною традицією і сприяють міжкафедральній інтеграції у викладанні навчальних дисциплін і науковому пошуку молоді.

 

Кафедра педіатрії №2

Кафедра акушерства і гінекології №3