Студенти-гуртківці і молоді вчені взяли участь у конференції пам’яті Віталія Майданника

21.04.2023

20 квітня молоді вчені та студенти-гутрківці кафедри педіатрії №2 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця взяли активну участь у роботі університетської науково-практичної конференції з міжнародною участю «ІРІР – 2023: International platform for integrative pediatrics»/«ІПІП – 2023: Інтернаціональна платформа інтегративної педіатрії». Традицією представницького наукового форуму є робота секцій молодих вчених і студентів, на якій свої роботи представляють науковці провідних закладів вищої медичної освіти. Захід був присвячений пам’яті видатного українського вченого-педіатра, академіка НАМН України Віталія Майданника та проводився кафедрою педіатрії №4 НМУ.

Так, в рамках конференції асистентка кафедри педіатрії №2 Марія Кривопустова, яка достроково завершила в аспірантурі роботу над підготовкою PhD, виступила з доповіддю на тему «Вплив алерген-специфічної імунотерапії на якість життя дітей шкільного віку, сенсибілізованих до алергенів котів та хворих на бронхіальну астму». Враховуючи значну поширеність утримання у родинах домашніх тварин та прогресування алергічної патології у дитячому віці, ця робота викликала значну увагу і численні питання слухачів конференції. Зазначену наукову працю кафедра педіатрії №2 планує представити як доповідь на щорічному Європейському конгресі дитячих алергологів (EAACI, 2023).

Асистентка кафедри педіатрії, PhD №2 Анна Купкіна, яка у 2020 році першою у НМУ захистила дисертацію на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю «Педіатрія», спільно з професоркою кафедри Марією Прохоровою підготували проблемну доповідь «Ефективність сублінгвальної алергоспецифічної імунотерапії у дітей з бронхіальною астмою». Враховуючи значну поширеність тригерів розвитку бронхіальної астми у дітей в умовах пандемії та війни, ця робота визначає нові підходи до превенції приступів бронхообструкції.

Диплом за почесне 1 місце на студентській секції конференції отримав студент 6 курсу факультету підготовки іноземних громадян Яш Теджані за доповідь «Клінічний випадок високочастотної осциляторної вентиляції у новонародженої дитини» (науковий керівник – доцентка Тетяна Шевцова). Метою роботи було визначити переваги високочастотної осциляторної вентиляції легень у новонароджених і на прикладі клінічного випадку показати лікувальний ефект цього методу. Яш є старостою групи, бере активну участь у суспільному житті курсу, є активним членом студентського наукового гуртка кафедри педіатрії №2. У майбутньому він мріє бути кардіологом.

Диплом за 3 місце отримала студентка 6 курсу 3 медичного факультету Ганна Нічипорчук за доповідь «Клінічний випадок вульгарного іхтіозу в практиці педіатра» (науковий керівник – доцентка Олена Мозирська). Метою роботи було представити сучасні діагностичні алгоритми вульгарного іхтіозу у дітей на прикладі клінічного випадку, що спостерігала студентка. Ганна Нічипорчук теж є активним членом студентського наукового гуртка кафедри педіатрії №2, вона працює у пологовому будинку, бере участь у наукових конференціях, має друковані роботи. У майбутньому мріє бути педіатром. Приємно, що на цій конференції виступали з доповідями й науковий керівник, і її учениця.

За інформацією кафедри педіатрії №2