Студенти фармацевтичного факультету пройшли ознайомчу практику в Державному експертному центрі

14.06.2024

Студенти 4 курсу фармацевтичного факультету Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, які найкраще опанували дисципліну «Фармакоекономіка», та представники Студентської ради факультету пройшли ознайомчу практику з питань фармаконагляду та оцінки медичних технологій на базі Державного підприємства «Державний експертний центр МОЗ України» (ДЕЦ). Поглиблення теоретичних та практичних знань майбутніх кадрів системи охорони здоров’я відбулося у межах Меморандуму про співпрацю між ДЕЦ та НМУ імені О.О. Богомольця, підписаного в лютому минулого року.

Із вітальним словом до студентів звернулися директор Центру Михайло Бабенко, заступниця директора з питань реєстрації лікарських засобів та фармаконагляду Євгенія Ішкова, керівник Агенції науково-практичної роботи ДЕЦ, доктор фармацевтичних наук, професор Олександр Гудзенко, керівник Управління стандартів у сфері охорони здоров’я Центру, професор, завідувач кафедри організації та економіки фармації НМУ імені О.О. Богомольця Костянтин Косяченко.

Михайло Бабенко ознайомив студентів із напрямами роботи Центру, основними завданнями та значенням післяреєстраційного нагляду за лікарськими засобами та оцінки медичних технологій у системі охорони здоров’я, окреслив міжнародні здобутки на цих напрямах. Євгенія Ішкова зі свого боку підкреслила високий експертний потенціал фахівців ДЕЦ, перспективи розвитку фармаконагляду та оцінки медичних технологій в Україні. Олександр Гудзенко відзначив важливість постійного поглиблення знань та безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних кадрів в Україні, розповів про роботу Центру як провайдера БПР. Керівники ДЕЦ закликали студентів до подальшої успішної реалізації себе у галузі фармації, зокрема у команді Центру.

Упродовж одноденного курсу студенти пройшли поглиблення теоретичних знань, які вони отримали під час навчання, а також практичні аспекти роботи у напрямку фармаконагляду та державної оцінки медичних технологій. Із курсом лекцій та практичних завдань виступили фахівці Департаменту фармаконагляду ДЕЦ під керівництвом директорки департаменту Тетяни Башкатової: начальниця відділу моніторингу несприятливих явищ після застосування лікарських засобів Валерія Васильєва та експерт відділу Володимир Мельничук, начальниця відділу моніторингу фармаконагляду Ольга Євко, експертки відділу моніторингу і менеджменту інформації з безпеки та оцінки РОЗБ Вікторія Толокевич та Анна Малюгова. Фахівці ДЕЦ ознайомили майбутніх фармацевтів із правами та обов’язками медичних і фармацевтичних працівників щодо нагляду за безпекою застосування лікарських засобів (ЛЗ), особливостями звітування про небажані явища та побічні реакції ЛЗ, НППІ, завданнями та функціями фахівців із фармаконагляду та особливостями оновлення інформації з безпеки ЛЗ у постреєстраційному періоді.

Під час практичної частини майбутні фармацевти вчилися на конкретних прикладах визначати, чи можна вважати побічною реакцією ту чи іншу клінічну картину, що виникла в результаті прийому лікарських засобів, заповнювати карти-повідомлення про виявлені побічні реакції за допомогою електронної системи АІСФ.

Директорка Департаменту оцінки медичних технологій ДЕЦ Ореста Піняжко ознайомила майбутніх фахівців із напрямами діяльності та роллю оцінки медичних технологій у системі охорони здоров’я для покращення доступу пацієнтів до клінічно ефективного та економічно доцільного лікування. Окреслила основи здійснення процедури експертизи досьє, що подаються на державну оцінку медичних технологій, перспективи розвитку напряму в Україні. Відповіла на запитання студентів.

У продовження розмови експертка відділу оцінки клінічної ефективності та безпеки медичних технологій Олександра Кір’янова поділилася історіями успіху випускників-фармацевтів, які наразі працюють в команді Департаменту ОМТ, та розповіла, чому цей напрям користується популярністю серед молодих фахівців медичних та фармацевтичних спеціальностей.

Фахівці Департаменту ОМТ закликали студентів розвиватися, шукати себе у цьому напрямі та долучатися до команди ДЕЦ по завершенню навчання в НМУ імені О.О. Богомольця.

Кураторка студентів фармацевтичного факультету, викладачка дисципліни «Фармакоекономіка», доцентка кафедри організації та економіки фармації НМУ Ірина Костюк подякувала керівництву та команді ДЕЦ за глибоку практичну та профорієнтаційну зустріч.

Студенти вийшли з зустрічі неймовірно вмотивованими. Багато з них вже починають трудову діяльність, тож отримані знання є дуже цінними. Багато хто зацікавився роботою в департаментах фармаконагляду та ОМТ після закінчення університету. Багато хочуть працювати у науковому напрямі з ОМТ у рамках виконання випускних кваліфікаційних робіт на 5 курсі», – зазначила Ірина Костюк.

За інформацією кафедри організації та економіки фармації