Стоматологія в екстремальних умовах: експерти НМУ організували семінар для фахівців галузі

05.10.2023

4 жовтня фахівці стоматологічного факультету Національного медичного університету імені О.О. Богомольця в рамках міжнародної виставки cтоматологічного обладнання та технологій International Dental Forum, яка триває у Києві, підготували семінар «Стоматологічна наука і практика в екстремальних умовах: виклики та шляхи подолання». Захід відвідали провідні фахівці стоматологічної галузі України. Відтак теми доповідей під час семінару стосувалися найактуальніших тем сьогодення, зокрема лікування маленьких пацієнтів і травм щелепно-лицьової ділянки внаслідок військових дій.

Як зазначив проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМУ, професор Олександр Канюра, лікування поранених з пошкодженнями щелепно-лицевої ділянки є надзвичайно відповідальним і складним викликом для українських лікарів. Фахівці нашого Університету активно долучаються до надскладної роботи, діляться досвідом з колегами, навчають майбутніх лікарів-стоматологів професійних навичок надання екстреної медичної допомоги у надзвичайних ситуаціях. Тому теми доповідачів наукового семінару, насамперед, стосуються практичного застосування знань і умінь в умовах війни.

Модераторами семінару виступили завідувачка кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології, професорка Тетяна Костюк, виконуючий обов’язки завідувача кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку, доцент Владислав Єфименко, професорка кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії Ярослава Кульбашна і доцентка кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології Ірина Скрипник.

Проректор Олександр Канюра спільно з деканкою стоматологічного факультету, професоркою Наталією Біденко та заступником декана факультету з наукової та виховної роботи Валерієм Філоненком підготували для учасників семінару лекцію «Проблеми лікування дітей з вродженими вадами щелепно-лицевої ділянки в умовах дії надзвичайних ситуацій». У лекції говорили про зменшення кількості первинних звернень по фахову допомогу під час пандемії COVID-19 та війни серед маленьких пацієнтів, які потребують невідкладної допомоги. Говорили й про проблематику пацієнтів в контексті викликів сьогодення. Адже екстремальні умови чинять особливо виразний вплив на стоматологічне здоров’я дітей, що мають отримувати тривалий і заздалегідь спланований курс лікування, до яких належать і пацієнти з вродженими вадами губи та піднебіння. Такі діти мають найвищий ризик розвитку зубощелепних деформацій, для них має бути створений і апробований окремий алгоритм курації за умов надзвичайних ситуацій. Тож говорили й про шляхи вирішення проблем пацієнтів з ВНГП під час воєнного стану.

Про перспективи використання тимчасових конструкцій на імплантах при негайному навантаженні в екстремальних умовах розповіли генеральна директорка Університетської клініки, доцентка Ніна Прощенко, завідувач відділення дитячої терапевтичної стоматології Стоматологічного медичного центру НМУ Олег Листопад і виконуючий обов’язки завідувача кафедри стоматології Інституту післядипломної освіти, доцент Андрій Прощенко.

Про лікування поранених з вогнепальними пошкодженнями щелепно-лицевої області на кафедрі хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії НМУ доповів асистент цієї кафедри Олексій Гринюк. Тетяна Костюк своєю чергою розповіла про особливості лікування глибокого прикусу в екстремальних умовах, а Владислав Єфименко оприлюднив дані доповіді про модифікацію лінійки травматичних ушкоджень щелепно-лицевої ділянки у дітей в умовах війни.

Логічним завершенням семінару стала доповідь про вплив психоемоційного стресу на стан здоров’я порожнини рота в умовах перебування в Україні під час тривалого військового стану, яку підготували завідувачка кафедри терапевтичної стоматології, професорка Юлія Коленко та кураторка з впровадження Європейської кредитно-трансферної системи стоматологічного факультету Ірина Воловик.

Пресцентр НМУ