СЬОМА ЛАНКА ТЕЛЕМЕДИЧНОЇ МЕРЕЖІ

21.04.2016

14 квітня 2016 року травматологічне відділення Лікарні швидкої медичної допомоги м. Маріуполя було додано до існуючої телемедичної мережі у ЗСУ. На урочистому відкритті сьомої ланки системи були присутні співробітники кафедри ортопедії і травматології НМУ ім. О.О. Богомольця, представники Національного військово-медичного клінічного центру, керівництво ЛШМД (м. Маріуполь) та журналісти місцевих ЗМІ. 

Найголовнішим завданням телемедицини є нівелювання відстані між медичним персоналом та пацієнтами. Завдяки використанню системи обладнання та інтернет-мережі можна миттєво провести медичний консиліум між фахівцями медичної служби ЗСУ для вирішення питання щодо визначення тактики та оптимізації лікування пацієнтів з бойовими ураженнями на етапах медичної евакуації, в тому числі й під час проведення¬¬ оперативних втручань.
Наразі існує мережа з семи центрів: Артемівська, Харкова, Києва, Ірпіня, Львова, Одеси та Маріуполя. Звичною справою стали телемости між учасниками мережі, як з метою консультації з провідними фахівцями, так і слідкуванням за пацієнтами після складних оперативних втручань. Через продовження збройного конфлікту на сході України постійно збільшується кількість постраждалих з тяжкими травмами, лікування та спостереження за якими має бути динамічним. Одним з ключів до вирішення питання  є телемедицина.

Під час презентації  нового проекту проведено єдиний телеміст між усіма телемедичними центрами системи, в якому брали участь головний травматолог МО України, головні травматологи північного, південного та західного регіонів, спеціалісти Ірпінського військового госпіталю. Були розглянуті складні клінічні випадки лікування пацієнтів з ураженнями опорно-рухової системи, вирішені питання щодо подальшого хірургічного лікування, особливості реабілітації. Також  вперше представлено систему оцінки ефективності та моніторингу надання дистанційної медичної допомоги із застосуванням телемедичних систем. 
“На черзі – Вінницький військовий шпиталь, цим самим буде завершено під’єднання всіх регіональних військових медичних центрів. Перший етап формування системи буде завершено. На наступному етапі нагальною потребою сьогодення є широке впровадження телемедичних технологій в системі лікувальних закладів МОЗ, що буде сприяти формуванню єдиної системи організації медичної допомоги в Україні” – відзначив завідувач кафедри ортопедії і травматології НМУ імені О.О. Богомольця, професор Олександр Бур’янов під час інтерв’ю з місцевими ЗМІ.

Крім того співробітники кафедри ортопедії і травматології відвідали 61 військовий мобільний госпіталь, що розташований на базі Володарської центральної районної лікарні (Донецька область). Під керівництвом начальника мобільного госпіталю (до речі, випускника НМУ) проведено обхід сортувального майданчика, приймального відділення, рентген кабінету, адміністративного пункту, обхід хірургічного відділення та стану польової операційної.
Впровадження телемедичної системи у травматологічному відділенні Лікарні швидкої медичної допомоги м.Маріуполя відбулося за сприяння депутатів фракції ВО "Батьківщина" Верховної Ради України, у тому числі народного депутата України Владислава Бухарєва.

 

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця