Щелепно-лицеві хірурги НМУ взяли участь у міжнародній місії

23.10.2023

15-20 жовтня фахівці кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій Інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця взяли участь у роботі міжнародної місії з лікування та реабілітації поранених військовослужбовців у Івано-Франківську.

Захід, що відбувся за підтримки Міністерства охорони здоров’я України, Івано-Франківської ОВА, благодійних фондів «Face the Future Foundation», «Still Strong» та «RAZOM», об’єднав хірургів різних спеціалізацій та науковців з України, Канади та США.

Зокрема, важливим елементом дружньої підтримки України став приїзд команди американських лікарів: президента та засновника фонду «Face the Future», що веде гуманітарні місії по всьому світу, професора Пітера А. Адамсона, директора відділення окулопластичної та орбітальної хірургії в медичної Центрі Університету Веснера (штат Огайо), полковника сухопутних військ США у відставці, професора Раймонда Чо, хірурга-онколога, спеціаліста з реконструктивної хірургії, доцента при Центрі наук про здоров’я королеви Єлизавети ІІ Джонатана Р.Б. Трайса, пластичного хірурга, доктора медичних наук родом зі Львова Наталії Біскуп, пластичного хірурга, спеціаліста з реконструктивної хірургії обличчя, директора Центру Guelph Facial Plastics & Guelph Surgical Suites Метью Д. Брейса, хірургині з Торонто (Канада) Прії Касервані та лікара-анестезіолога, доктора медичних наук (Онтаріо, Канада) Петра Славченка.

У рамках місії фахівці НМУ спільно з іноземними та українськими колегами з Запоріжжя та Закарпаття, за безпосередньої участі координатора місії в Україні лікарки-отоларинголога, голови Української асоціації ендоскопічної хірургії голови та шиї Наталії Комашко, на базі обласної лікарні Івано-Франківська провели консультації для понад 60 пацієнтів та провели 30 оперативних втручань. Реконструктивні втручання стосувалися закриття дефектів на обличчі, видалення рубцевих деформацій, ринопластики з метою відновлення функції носового дихання, блефаропластики, ендопротезування при втраті органа зору.

На превеликий жаль, через війну в Україні кількість пацієнтів, що потребуватимуть подібних операцій у подальшому, тільки зростатиме. Тож, командна робота з лікарями зі США та Канади стала для фахівців кафедри щелепно-лицевої хірургії НМУ унікальною можливістю навчання і обміну клінічним досвідом.

Також у рамках міжнародної місії відбувся ІІ міжнародний симпозіум «Реконструктивна хірургія голови та шиї у воєнний час», під час якого присутні заслухали доповіді американських та українських фахівців, зокрема й нашого Університету.

Так, завідувач кафедри щелепно-лицевої хірургії ІПО НМУ, професор Андрій Копчак виступив із доповіддю «Досвід мікросудинної реконструкції вогнепальних дефектів обличчя», а асистентка кафедри, докторка філософії з медицини Тетяна Павличук розповіла про «Лікування пацієнтів з вогнепальними пораненнями з використанням пацієнт-специфічних конструкцій».

Під час поїздки співробітники НМУ, принагідно, налагодили професійні зв’язки та домовилися про подальшу співпрацю з фахівцями кафедри хірургічної стоматології Івано-Франківського національного медичного університету.

За інформацією кафедри щелепно-лицевої хірургії ІПО