Результати дослідження дисертанта Університету впроваджено у хірургічну практику

29.05.2024

Аспірант Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Сергій Бандзюх близько чотирьох років присвятив дослідженню хірургічного лікування хворих з синдромом діабетичної стопи із застосуванням клітинних технологій. Про результати наукової роботи дисертант доповів на засіданні спеціалізованої вченої ради, що відбулося в Університеті під головуванням завідувача кафедри загальної хірургії №2, професора Олександра Іоффе.

Цукровий діабет – хронічне, системне захворювання, що вражає кожного восьмого дорослого у світі. Особливо серйозні наслідки для організму людини становлять ускладнення діабету, що вражають міокард, нирки, сітківку очей та судини нижніх кінцівок. Розповсюдженим та важким ускладненням є синдром діабетичної стопи (СДС), що належить до пізніх ускладнень цукрового діабету та спричиняє появу трофічних порушень у вигляді виразок, їх нагноєння та можливого виникнення гангрени. Основним методом протидії ускладненням захворювання є якісне комплексне лікування СДС та ефективна хірургічна допомога.

Дослідження Сергія Бандзюха спрямоване на вивчення та регуляцію процесів загоєння діабетичних ран на молекулярному рівні. Мета – покращити результати лікування пацієнтів з синдромом діабетичної стопи шляхом оптимізації процесів загоєння та удосконалення хірургічної тактики із використанням клітинних технологій. Аспірант вперше провів дослідження експресії регуляторів гіпоксії, ангіогенезу та аутофагії разом з активністю ММР у біоптатах тканин діабетичних ран.

Окрім того, на підставі отриманих результатів він вперше продемонстрував позитивний лікувальний ефект застосування аплікацій автологічного Pg на поверхню діабетичних ран, що покращує кровопостачання та усунення запальних процесів. Отримані результати хірургічного лікування засвідчили, що аплікації аутологічного Pg сприяли повному загоєнню діабетичної хронічної виразки стопи. Результати проведеного аспірантом НМУ дисертаційного дослідження впроваджено у практику хірургічних відділень.

За визначенням наукового керівника дисертанта, доцента кафедри хірургії №2 НМУ імені О.О. Богомольця Олега Петренка, науковий пошук Сергія Бадзюха є вагомим внеском у комплексну науково-дослідну роботу кафедри «Хірургічне лікування хворих з гнійно-некротичними ранами із використанням молекулярно-клітинних технологій», співвиконавцем якої він став під час роботи над дисертацією.

Пресцентр НМУ