Ректор НМУ і директор Інституту психічного здоров’я взяли участь у проєкті з ментального здоров’я

18.03.2024

13-15 березня у Києві відбувся потужний освітній форум для управлінців у галузі охорони здоров’я – Школа «Усвідомлене лідерство у сфері ментального здоровʼя – 2024». Проєкт є ключовим інструментом впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», яка реалізується за ініціативи Першої леді Олени Зеленської, та є відповіддю на українську реальність через трансформацію системи ментального здоров’я. У заході взяли участь ректор Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Юрій Кучин і директор Навчально-наукового інституту психічного здоров’я НМУ Олег Чабан.

Організаторами Школи стали ЮНІСЕФ, Координаційний центр з психічного здоров’я КМУ, Міністерство охорони здоров’я України у партнерстві з Національною службою здоров’я України. Спікерами виступили українські та іноземні експерти у сфері ментального здоров’я, управління охороною здоров’я, лідерства, соціології та поведінкових змін. Відтак протягом трьох днів учасники мали унікальну можливість обмінюватися досвідом і знаннями.

Мета Школи – сформувати потужну спільноту лідерів, здатних ефективно провести трансформації у сфері ментального здоров’я та психосоціальної підтримки в Україні, приймати і впроваджувати управлінські рішення та інноваційні підходи у наданні українцям доступної психосоціальної підтримки.

Ректор НМУ імені О.О. Богомольця став учасником круглого столу з проблем медичної освіти в Україні.

«Сьогодні перед системою освіти у контексті підготовки майбутніх медиків стоять нові виклики. Потрібно чітко сформувати технічне завдання і визначити спільну відповідальність для закладів вищої освіти стосовно того, чого саме ми повинні навчати студентів і лікарів. Вкрай важливо усувати відокремленість теоретиків і практиків: практик має продовжувати навчатися і навчати, а теоретик повинен продовжувати розширювати власні професійні компетенції. Особливо важливою є така формула у підготовці фахівців, здатних надати компетентну психологічну допомогу українцям», – відзначив Юрій Кучин.

Своєю чергою директор Навчально-наукового інституту психічного здоров’я НМУ Олег Чабан прочитав лекцію і провів заняття з учасниками на тему професійного вигорання, наочно продемонстрував техніки діагностики, а також розповів про можливості індивідуальної протекції та роботи з колективом для профілактики професійного вигорання, розповсюдив наочний матеріал на цю тематику. Зазначимо, у нашому Університеті системно впроваджуються проєкти та програми з питань покращення ментального здоров’я здобувачів освіти та колективу.

Пресцентр НМУ