Професорка НМУ прочитала чергову лекцію для медиків центру екстренної медичної допомоги та медицини катастроф києва

15.12.2022

Днями для медиків виїзних бригад КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва» відбулася лекція з диференційної діагностики катарального синдрому в клінічній практиці. Лектором виступила професор кафедри дитячих інфекційних хвороб, декан медичного факультету №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Оксана Виговська.

Під час лекції акцентували увагу на різноманітні збудники гострих респіраторних хвороб, схожість й відмінність проявів катарального синдрому при тій чи іншій етіології, етіологічній характеристиці ГРХ, етіологічній структурі в різні вікові періоди, особливостях ураження органів і тканин різними респіраторними патогенами.

Детально зупинилися на основних ГРВІ, таких як грип – особливостях вірусу грипу А, В, С, діагностичних критеріях, особливостях грипу сезону 2021-2022 року, клінічних особливостях перебігу у новонароджених і дітей першого року життя, дорослих, тяжкого й ускладненого перебігу захворювання у категорій груп ризику, основних причинах тяжкого й ускладненого перебігу захворювання. Розібрали пневмонії при грипі, прояви та особливості тяжкої пневмонії, зокрема у дітей раннього віку. Враховуючи дошпитальний етап надання медичної допомоги бригадами ЕМД, деталізували показання для госпіталізації, показання до госпіталізації у відділення інтенсивної терапії. Учасники навчилися диференціювати грип від інших гострих респіраторних хвороб та закріпили матеріал через аналіз клінічних кейсів грипу у дітей різного віку з різним ступенем тяжкості захворювання, ускладненим і неускладненим перебігом. Окрім того, зупинилися на діагностичних критеріях і клінічних особливостях парагрипу, аденовірусної, риновірусної, респіраторно-синцитіальної інфекції, мікоплазменій інфекції.

Під час лекції також повторили клінічні особливості корнавірусної хвороби COVID-19 і через клінічні кейси розібрали клініку пневмонії та показання для госпіталізації.

Лекції для лікарів і фельдшерів бригад КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва» відбуваються на регулярній основі з жовтня 2022 року за ініціативи ректора НМУ, професора Юрія Кучина та за підтримки професора Валентини Гінзбург і департаменту охорони здоров’я міста Києва й очільниці КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва» Наталії Стахової.

 

Медичний факультет №3