Професор Олег Чабан надав поради для підтримки ментального здоровʼя

05.06.2024

Психологічний стан і ментальне здоров’я під час війни є вкрай важливими аспектами для українців, які щодня потерпають від надмірної тривоги. Директор Навчально-наукового інституту психічного здоров’я Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, професор Олег Чабан в інтерв’ю для ютуб-каналу «Говорить Суханов» висвітлив затребувану сьогодні тему ментального здоров’я українців. Розповів, як уберегти психіку в умовах постійного стресу й невідомості, надав дієві поради, як розпізнавати панічні атаки й депресію, позбавитись від прихованої агресії, захиститися від фейкової інформації.

В інтерв’ю, що відбулося у межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською, професор Олег Чабан розповів про важливі питання, які стосуються українців в обставинах, що склалися, і на які вони не можуть вплинути, акцентував, як вибудувати подальше життя, зберегти власні цінності і ментальне здоров’я. Він відзначає, що також, як і кожен з його пацієнтів, переживає «емоційні гойдалки війни», адже жити постійно у збудженні неможливо. Організм обов’язково повинен розслабитися. Тому спочатку спостерігається напруження, тривога, страх, агресія, збудження, радість, розслаблення, подавлення, втома і знову тривога, страх… Проте, попри негативні емоції, всі люди не стають божевільними, але кількість певних емоційних розладів з початком війни в Україні зросла. Більшість людей справляються з психологічним навантаженням, включаючи відповідні внутрішні ресурси, продовжують жити і навіть сміятися та радіти в якісь моменти, а потім знову лякатися, бігти у підвал чи бомбосховище, йти на роботу, навчатися.

Психолог сформулював корисні поради, як опанувати себе в критичних умовах, як допомогти близьким та підтримувати здоровий психічний стан в критичних умовах. Розповів, як виявити ознаки депресії, про низку лайфхаків, що допоможуть вгамувати власну агресію. Наприклад, запитати себе: куди приведе мене моя лють? Людина має зрозуміти, що вона перебуває у стані таких емоцій, які, якщо не мають виходу, починають руйнувати її тіло – зростає артеріальний тис, прискорюється серцебиття, з’являється сухість у роті (внаслідок спазму судин), спазми судин у шлунку призводять до виразкової хвороби, порушується сон. І в цьому випадку важливою є персоніфікація, що починається з розуміння, як вчинити в такому стані агресії, як розвантажитися? Для одних, це буде фізична активність, активна прогулянка, скандинавська ходьба, а для тих, хто фізично працює впродовж дня, краще переглянути хороший фільм, почитати книгу, сходити в театр. Для того, щоб позбутися агресивного стану, необхідно спілкуватися з людьми, які є збалансованими внутрішньо – спокійні, не перебувають у стані паніки та тривоги.

Акцентував увагу професор і на панічних атаках і тригерах таких атак. Окремо висвітлив питання найбільш дратівливого фактора для психіки українців – невідомість. Невідомість завжди включає ірраціональність – додумане, дофантазоване. Ірраціональність в умовах війни достатньо катастрофізована. Якщо пустити цей процес на самотік і змалювати негативний сценарій, перебуваючи в очікуванні найгіршого, людина починає рухатися у бік найгіршого. Тому необхідно зробити надзусилля над собою і виконати те, що здавалось би нелогічним у даному випадку – говорити про власну майбутність, і ця майбутність має бути реальна.

Окрім того, Олег Чабан розповів про антидепресанти нового покоління, від яких неможливо стати залежним, наголошуючи, що краще зробити для того, щоб препарати не вживати, а в яких ситуаціях без них не обійтися. Він наголосив, що лише лікар-психіатр може встановити правильний діагноз та призначити медикаментозну терапію.

Поради на кожен день від професора Олега Чабана можна переглянути у відеоверсії інтерв’ю.

Пресцентр НМУ