Професор НМУ Михайло Захараш нагороджений Золотою зіркою «Герой Чорнобиля»

23.12.2022

Золотою зіркою «Герой Чорнобиля» нагороджений генерал-майор медичної служби у відставці, професор кафедри хірургії №1 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Михайло Петрович Захараш. Відзнаку вручено з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, за мужність та героїзм, проявлені при ліквідації наслідків аварії заради спасіння життя людей.

Нагороду вручив голова Всеукраїнської громадської організації «Країна» Олександр Сопов.

Ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС І категорії, професор Михайло Захараш — Заслужений лікар України, член-кореспондент НАМН України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, президент
Асоціації колопроктологів України, голова Наукового товариства хірургів Києва і Київської області, генерал-майор СБУ, академік міжнародної академії антропології, доктор медичних наук, автор 432 наукових праць.

Цьогоріч нагороду видатний науковець отримав за розробку та запровадження в широку клінічну практику новітнього методу декорпорації радіонуклідів і детоксикації організму потерпілих від променевого впливу осіб. Цей метод застосовувався під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, а зараз використовується медиками всіх країн світу

Вітаємо шановного Михайла Петровича з нагородою, дякуємо за сумлінну працю на користь держави та народу України, бажаємо міцного здоров’я, наснаги, успіхів, нових досягнень і відзнак.

 

Пресцентр НМУ