Проблему антибіотикорезистентності обговорили на засіданні СНГ

30.11.2023

До Всесвітнього тижня правильного використання антибіотиків на кафедрі громадського здоровя Навчально-наукового інституту громадського здоров’я та профілактичної медицини Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулося засідання студентського наукового гуртка. Учасники обговорили проблему стійкості до антибактеріальних лікарських засобів.

Під час засідання асистент кафедри мікробіології та паразитології з основами імунології Володимир Настенко розповів гуртківцям про механізми формування антибіотикорезистентності та системи моніторингу за поширенням антибіотикорезистентних штамів в Україні та світі. Студентка 2 курсу медичного факультету №1 Олександра Свистун у своїй доповіді «Антибіотикорезистентність, або чому чарівна пігулка більше не допомагає» привернула увагу до проблеми неконтрольованого прийому антибіотиків та самолікування у суспільстві. А презентація студентки 2 курсу медичного факультету №1 Аліси Купчин «Антибіотикорезистентність, як глобальна проблема в умовах пандемії COVID-19, та способи її подолання» розкрила вплив пандемії COVID-19 на здоров’я людей та медичну систему загалом, на розвиток мікробної стійкості до ліків, окреслила заходи щодо її скорочення.

Проблема антибіотикорезистентності стала глобальним викликом сьогодення. Більшість урядів у світі витрачають приблизно 1% свого ВВП на дослідження та розробку нових антибактеріальних препаратів. За даними ВООЗ, антибіотикорезистентність входить до десяти найбільших загроз для людства. В організації зазначають, що у 2019 році майже 5 млн смертей пов’язані з бактеріальною стійкістю до антимікробних препаратів, зокрема 1,27 млн смертей спричинені безпосередньо нею. Вже у 2050 році антибіотикорезистентність може забирати до 10 млн людських життів щорічно. Відтак на засіданні студенти активно обговорювали зазначені теми.

За інформацією кафедри громадського здоровя ННІ громадського здоровя