Представниці НМУ презентували наукові праці на Європейському конгресі ревматологів

02.07.2024

Співробітниці кафедри внутрішньої медицини №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця взяли активну участь у Європейському конгресі ревматологів (EULAR 2024), який нещодавно відбувся у Відні (Австрія). Цей масштабний захід щорічно збирає тисячі науковців, практикуючих лікарів та представників пацієнтських організацій. 

Цьогоріч у EULAR 2024 взяли участь близько 14 000 фахівців із 136 країн світу, що спряло активним науковим дискусіям у широкому професійному колі, обміну досвідом та налагодженню міжнародної співпраці.

З усною доповіддю, що стосувалася захворюваності та факторів ризику виникнення інтерстиційного захворювання легень у хворих на системну склеродермію, на конгресі виступила асистентка кафедри внутрішньої медицини №3 Любов Петелицька. Її роботу, виконану у межах міжнародного стажування в Університетській клініці австрійського міста Цюрих, відзначили під час урочистого відкриття пленарного засідання, як одну з 10 найкращих клінічних праць.

Асистентка цієї ж кафедри Дарія Коляденко представила міжнародній спільноті науковий доробок, присвячений валідації нових класифікаційних критеріїв антифосфоліпідного синдрому у хворих на системний червоний вовчак із позитивними антифосфоліпідними антитілами, а також рідкісний клінічний випадок IgG4-залежного захворювання (група рідкісних хвороб, що характеризуються запальною інфільтрацією різних органів). Свою роботу Дарія Коляденко виконала під керівництвом завідувача кафедри, професора Олега Яременка.

Загалом співробітниці кафедри внутрішньої медицини №3 представили 2 усні та 5 постерних доповідей, а також 10 публікацій тез. До підготовки одної з публікацій долучилася і студентка 6 курсу нашого Університету, староста студентського наукового гуртка кафедри Анастасія Маляр. Результати наукових робіт фахівчинь НМУ викликали жваве обговорення серед учасників заходу.

Своєю чергою, під час заходу представниці нашого Університету ознайомилися з сучасними рекомендаціями щодо ведення вагітності у пацієнток із ревматологічними захворюваннями, доповідями стосовно ініціації імунобіологічної терапії у хворих із запальними артритами та онкологічними захворюваннями. Отримали інформацію щодо менеджменту системної склеродермії, методів діагностики та лікування мікрокристалічних артропатій, взяли участь у майстер-класах з проведення оцінки модифікованого шкірного індексу Роднана, капіляроскопії нігтьового ложа та аналізу синовіальної рідини.

 За інформацією кафедри внутрішньої медицини №3