Польські хірурги провели складні операції з відновлення слуху на базі кафедри оториноларингології НМУ

25.06.2024

Днями у межах співпраці Національного медичного університету імені О.О. Богомольця та Варшавського медичного університету (Польща) відбулася надзвичайно важлива подія в галузі отохірургії. Попри складні умови та загрозу ракетних ударів, професор Казімір Нємчик і доцент Роберт Бартошевич кафедри та клініки ВМУ провели у Києві майстер-клас із кохлеарної імплантації. Серед пацієнтів, які отримали слухові імпланти¸ – дитина із вродженим порушенням слуху, 12-річний хлопчик із прогресуючим зниженням слуху та військовий, який постраждав від вибухової травми вуха та головного мозку.

Потужний майстер-клас від польських хірургів відбувся на базі кафедри оториноларингології НМУ імені О.О. Богомольця у відділенні отоларингології для дорослих і дітей Свято-Михайлівської клінічної лікарні завдяки спільній роботі першого проректора з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти НМУ, професора Олександра Науменка, директорки лікарні Людмили Антоненко і завідувачки кафедри оториноларингології, професорки Юлії Дєєвої. Такі операції відбулися у межах імплементації Міської цільової програми «Здоров’я киян», затвердженої Київським міським головою Віталієм Кличком.

Протягом насиченого операційного дня україно-польська хірургічна бригада у складі Казіміра Нємчика, Роберта Бартошевича, Олександра Науменка і Юлії Дєєвої успішно встановила трьом пацієнтам кохлеарні імпланти, що були інтраопераційно протестовані (всі три пройшли телеметрію успішно). Після проходження слухової реабілітації пацієнти зможуть знову чути та ефективно комунікувати з оточенням, що є надзвичайно важливим для їхньої соціалізації та навчання.

У межах заходу також була організована онлайн-трансляція хірургічних втручань, під час якої професор Казімір Нємчик надавав цінні коментарі та пояснення щодо особливостей проведення таких операцій. Переклад із польської мови забезпечила Юлія Дєєва, яка водночас виконувала роль модераторки та асистента професора Казіміра Нємчика.

Цей успішний медичний захід є яскравим прикладом важливості міжнародної співпраці у галузі медицини, особливо в умовах, коли країна, і галузь охорони здоров’я зокрема, переживає надскладні випробування. Завдяки самовідданості та професіоналізму медичних фахівців із України та Польщі пацієнти отримали шанс на повноцінне життя з можливістю чути, а лікарі отримали цінний досвід і рекомендації щодо проведення кохлеарних імплантацій.

За інформацією кафедри оториноларингології